Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

Οι ομπρέλες δεν προστατεύουν μόνο από τη βροχή

Εάν κανείς βρίσκεται σε εξωτερικό χώρο μια ηλιόλουστη ημέρα και το αντηλιακό δεν βρίσκεται κοντά του, τότε το καλύτερο που έχει να κάνει είναι να πάρει μια ομπρέλα και να την ανοίξει. Ακριβώς όπως οι κυρίες των καλών οικογενειών στις παλιές ταινίες του κινηματογράφου.

Αυτό το μικρό αντικείμενο θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν ασπίδα του δέρματος και να το προστατεύσει από τις ακτίνες της υπεριώδους ακτινοβολίας (UV), σύμφωνα με μια νέα μελέτη δερματολόγων από το Πανεπιστήμιο Emory στην Ατλάντα.

Κατά τη μελέτη βρέθηκε λοιπόν, πως η χρήση μιας ανοιχτής ομπρέλας μπορεί να μπλοκάρει περισσότερα από τα τρία τέταρτα του υπεριώδους φωτός σε μια ηλιόλουστη ημέρα, με τις μαύρες ομπρέλες να κάνουν ακόμα καλύτερη δουλειά, μπλοκάροντας περίπου το 90% των ακτίνων!

Εκτός από τη χρήση αντηλιακού που αποτελεί το πιο βασικό μέτρο, η ομπρέλα, τα μεγάλα καπέλα και η ένδυση με κατάλληλα για τον ήλιο ρούχα, μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία του δέρματος από την υπεριώδη ακτινοβολία.   

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, όλα αυτά αποτελούν καλές εναλλακτικές λύσεις του αντηλιακού, το οποίο πρέπει να ανανεώνεται κάθε μια με δύο ώρες.

Σε πιο λεπτομερή έρευνα που έγινε, βρέθηκε ότι η χρήση καλοκαιρινής ομπρέλας (σαν αυτές της παραλίας) μπλοκάρει κατά τα 99% τις ακτίνες UV, ενώ οι τυπικές χρωματιστές χειμωνιάτικες ομπρέλες για τη βροχή 77% και πιο πολύ όσο πιο σκούρες είναι.

Οι άνθρωποι που ταξιδεύουν πολύ ή κατοικούν σε χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια, όπως είναι και η Ελλάδα, μπορούν να ωφεληθούν ιδιαίτερα από αυτή τη διαπίστωση λένε οι ειδικοί, αν και είναι πολύ δύσκολο να πεισθεί κάποιος να κυκλοφορεί σε καθημερινή βάση, μέσα στο κατακαλόκαιρο, με ανοιχτή ομπρέλα!


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: