Κυριακή, 24 Μαρτίου 2013

Η θεραπεία του προστάτη σώζει ζωές αλλά καταστρέφει τη σεξουαλική ζωή

Περίπου 160.000 άνδρες στη Βρετανία έχουν μείνει με ελάχιστη ή καθόλου σεξουαλική ζωή μετά από θεραπεία για καρκίνο του προστάτη, σύμφωνα με αναφορά που έγινε από το Ίδρυμα Macmillan Cancer Support, το οποίο επίσης αναμένει έως το 2030 ο συγκεκριμένος αριθμός ακόμα και να υπερδιπλασιαστεί, εάν υπάρξει η αναμενόμενη αύξηση κρουσμάτων καρκίνου του προστάτη.

Η στυτική δυσλειτουργία είναι μια πιθανή παρενέργεια της χειρουργικής επέμβασης, της ακτινοθεραπείας και της ορμονικής θεραπείας, που χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της νόσου. Σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει μόνιμη βλάβη νεύρων, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να διατηρηθεί στύση. Κάποιες άλλες φορές πάλι, το πρόβλημα μπορεί να είναι προσωρινό, μια και ενίοτε οι θεραπευτικές μέθοδοι οδηγούν σε ψυχολογικά προβλήματα που προκαλούν προβλήματα και στο σεξ.

Περισσότεροι από 40.000 άνδρες διαγιγνώσκονται κάθε χρόνο με καρκίνο του προστάτη στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ 2 στους 3 ασθενείς, λένε πως δεν έχουν στύση.

Ασθενής, 63 ετών, που επέζησε από την ασθένεια δηλώνει πως, η πρώτη του σκέψη όταν έμαθε ότι έχει καρκίνο ήταν ότι θα πεθάνει. Η σκέψη πως τα φάρμακα θα του κατέστρεφαν τη λίμπιντο, του φαινόταν άνευ σημασίας, σε σύγκριση με τα …χειρότερα. Όλα αυτά όμως μέχρι τη στιγμή που κατάλαβε πως θα επιβιώσει από αυτή την περιπέτεια, αλλά θα έχει καταστραφεί η σεξουαλική του ζωή!

Μια και είναι ένα ζήτημα «λεπτό» που, τις περισσότερες φορές, δεν αναφέρεται από κανέναν θεράποντα πριν την έναρξη της αντιμετώπισης ενός καρκινικού προστάτη, θα πρέπει να επισημανθεί πως η ενημέρωση του ασθενή και η γνώση των παρενεργειών συμβάλουν σημαντικά στην ψυχολογία του αργότερα που θα κληθεί να αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα.

Αντίστοιχα, ο ασθενής που έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με την κατάσταση αυτή, δεν θα πρέπει να δειλιάζει ή να ντρέπεται, αλλά θα πρέπει άμεσα να αναφέρει το πρόβλημα στο γιατρό του, όπως θα έκανε για οποιοδήποτε άλλο σοβαρό σύμπτωμα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: