Κυριακή, 17 Μαρτίου 2013

Το μέλλον προβλέπεται δυσοίωνο στην υγεία

Ένα τρομερό μέλλον μπορεί να βρίσκεται στον ορίζοντα της ανθρωπότητας. Ένα μέλλον στο οποίο τα σημαντικότερα «όπλα» της ιατρικής, θα είναι άχρηστα στα χέρια των γιατρών και όπου ακόμα και ένα απλό κοψιματάκι στο δάχτυλο, θα μπορεί να οδηγήσει τον φέρον το τραύμα, να παλεύει για τη ζωή του!

Ενδεχομένως η τύχη να παίζει μεγαλύτερο ρόλο στο μέλλον για την υγεία μας, παρά οποιοσδήποτε γιατρός, λένε οι επιστήμονες.

Οι θεραπείες του καρκίνου, μια απλή εγχείρηση ρουτίνας ή μια μεταμόσχευση, θα είναι κατά πάσα πιθανότητα θανατηφόρες, ενώ ένας τοκετός θα αποτελεί τεράστιο κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας. 

Και όλα αυτά, σε ένα μέλλον χωρίς αντιβιοτικά! Αν και μπορεί να μοιάζει με ιστορία επιστημονικής φαντασίας, φαίνεται ότι υπάρχει υπαρκτός κίνδυνος για μια τέτοια εξέλιξη.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει πως «πολλές κοινές λοιμώξεις, δεν θα έχουν καμία θεραπεία και θα είναι πλέον θανατηφόρες», ενώ από την άλλη το Αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, έχει επισημάνει την εμφάνιση ενός «βακτηριακού εφιάλτη»!

Τα αντιβιοτικά σκοτώνουν τα βακτήρια, αλλά αυτά αποδεικνύονται εξαιρετικά πονηροί εχθροί, μια και μόλις ξεκινήσει μια θεραπεία με νέο φάρμακο, εκείνα βρίσκουν καινούργιους τρόπους επιβίωσης. Ακολούθως, απαιτούνται νέα φάρμακα, όπου και αυτά σε σύντομο χρόνο θα νικηθούν από τα βακτήρια.

Ωστόσο, όσο δημιουργούνται νέα φάρμακα, η αντίσταση των μικρών αυτών «ταραχοποιών» δεν αποτελεί πρόβλημα. Όμως, η αλήθεια είναι ότι από το 1980 δεν έχει υπάρξει ανακάλυψη νέας κατηγορίας αντιβιοτικών!!! Οπότε είμαστε σε πόλεμο και μάλιστα σε έναν πόλεμο που ετοιμαζόμαστε να τον χάσουμε.

Τα αντιβιοτικά χρησιμοποιούνται ευρύτερα από ότι μπορεί να φανταστεί ένας μέσος άνθρωπος και ένας κόσμος χωρίς αυτά θα είναι πάρα πολύ επικίνδυνος. «Μιλάμε για ένα αρκετά ζοφερό μέλλον», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Nottingham, Richard James.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: