Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013

Νέος μεταδοτικός ιός, «συγγενής» του SARS

Ένα νέο περιστατικό ασθενούς με το συγγενή ιό του SARS στη Βρετανία, δείχνει ότι η μετάδοση της θανατηφόρας αυτής λοιμώξεως, γίνεται από άτομο σε άτομο, μια και η τελευταία αναφερθείσα περίπτωση, ήταν μέλος της ίδιας οικογενείας ενός άλλου ασθενούς.

Το πιο πρόσφατο κρούσμα, αριθμεί το νούμερο 11 στην παγκόσμια λίστα των ανθρώπων που έχουν νοσήσει από το νέο λοιμωξιογόνο ιό, γνωστό και ως NCoV (novel coronavirus), ο οποίος ανήκει στην ίδια οικογένεια με τον SARS. Από το σύνολο αυτών των ανθρώπων, πέντε έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι, ο SARS εμφανίστηκε στην Κίνα το 2002 και σκότωσε περίπου των 1/10 εκείνων που είχαν μολυνθεί παγκοσμίως.

Τα συμπτώματα είναι κοινά και για τις δύο λοιμώξεις, στα οποία περιλαμβάνονται σοβαρά αναπνευστικά προβλήματα, πυρετός, βήχας και αναπνευστική δυσχέρεια. Ο novel coronavirus εξαπλώνεται συνήθως σαν τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, όπως είναι η κοινή γρίπη και οι οποίες μεταφέρονται με τα αιωρούμενα σταγονίδια όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή πταρνίζεται.

Ωστόσο, δεδομένου ότι ο νέος ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά το Σεπτέμβριο, οι ειδικοί σε θέματα υγείας λένε πως από τις ενδείξεις, φαίνεται ότι η μετάδοση από άτομο σε άτομο του novel coronavirus, μάλλον έχει περιοριστεί.

Επίσης, σημειώνουν ότι «εάν θεωρούνταν ο νέος αυτός ιός περισσότερο μολυσματικός, θα περίμενε κανείς να δει ένα μεγαλύτερο αριθμό περιστατικών από ότι έχει καταμετρηθεί εδώ και μήνες, οπότε και πρωτοπαρουσιάστηκε το πρώτο κρούσμα». Παρόλα αυτά ο ιός δείχνει να είναι «επίμονος»!

Μεταξύ των 11 επιβεβαιωμένων περιστατικών μέχρι σήμερα, τα 5 είναι από τη Σαουδική Αραβία –με 3 να έχουν καταλήξει-, τα 2 από την Ιορδανία –όπου και οι δύο έχασαν τη ζωή τους-, τα 3 από τη Βρετανία –όπου και λαμβάνουν θεραπεία- και το ένα από τη Γερμανία, με ασθενή όμως από το Κατάρ.

Ο ΠΟΥ επανέλαβε ότι, προς το παρόν τουλάχιστον, δεν υπάρχει ανάγκη για τυχόν περιορισμούς σε ταξίδια ή εμπορικές σχέσεις ή ακόμα και για ειδικό έλεγχο στις «εισόδους» των χωρών, όπως είχε γίνει στο παρελθόν.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: