Για πολλούς το πιο εύκολο πράγμα στον κόσμο είναι να εκνευριστεί ένας γονιός με το παιδί του και να βγει… εκτός εαυτού. Στις περιπτώσεις εκείνες, όμως, αντίθετα με αυτό που πιστεύουμε, δεν καταφέρνουμε να θέσουμε υπό τον έλεγχό μας τα παιδιά, αλλά ουσιαστικά εκείνα καταλαβαίνουν τα όριά μας και μας χρησιμοποιούν στο μέλλουν, όπως τους ταιριάζει.

Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να ηρεμήσετε και να αποκτήσετε τον έλεγχο του εαυτούς σας. Έτσι θα ηρεμήσουν κατ’επέκταση και τα παιδιά σας, καθώς η ηρεμία είναι… μεταδοτική. Σκεφτείτε πως, όταν δεν μπορείτε να το καταφέρετε, ακούσια συμβάλετε στη διαμόρφωση της κατάστασης, που θέλετε να αποφύγετε.

Το πρόβλημα είναι, πώς θα τα καταφέρετε!

- Δέσμευση. Ξεκινήστε με το πιο απλό βήμα. Δεσμευτείτε στον εαυτό σας ότι την επόμενη φορά, που τα παιδιά θα αντιδράσουν, θα βάλουν τις φωνές, θα κάνουν αταξία, εσείς θα καταφέρετε να παραμείνετε ψύχραιμοι και να έχετε τον έλεγχο λέξεων και πράξεων.

- Προετοιμασία. Να είστε βέβαιοι ότι τα παιδιά θα προσπαθούν κάθε φορά, που κάτι θέλουν από εσάς και δεν το παίρνουν με τον εύκολο τρόπο, να «πατήσουν το κουμπί σας», με την ελπίδα ότι έτσι θα επιτύχουν τον στόχο τους. Όταν το περιμένεις, είναι πιο εύκολο να το διαχειριστείς.

- Ευθύνες. Πολλοί γονείς μπερδεύονται και νομίζουν ότι είναι υπεύθυνοι για όλα. Αυτό τους κάνει να πιέζονται πολύ περισσότερο απ’ό,τι πρέπει, με αποτέλεσμα να χάνουν τον έλεγχο πιο συχνά. Αποφασίστε για ποια πράγματα είστε υπεύθυνοι απέναντι στα παιδιά σας. Μην βάζετε περισσότερους μπελάδες στο κεφάλι σας.

Πηγή: mother.gr