Πέμπτη, 21 Φεβρουαρίου 2013

Θέλω μόνο τη μαμά μου!!

Στις μέρες μας οι περισσότεροι μπαμπάδες συμμετέχουν στη φροντίδα και την ανατροφή του παιδιού τους σχεδόν ισότιμα με τις μαμάδες. Από τους πρώτους μήνες εξοικειώνονται με τα μπιμπερό, την αλλαγή πάνας, το μπάνιο και όλα όσα αποτελούν την καθημερινή ρουτίνα του παιδιού. Γι’ αυτό είναι πραγματικό σοκ για αυτούς, όταν στα δύο με δυόμισι περίπου χρόνια ακούν από το παιδί τους τη φράση "φύγε μπαμπά, θέλω τη μαμά μου!!!"

Αρκετά παιδιά σε αυτή την ηλικία δείχνουν μια προτίμηση σε έναν από τους δύο γονείς, και τις περισσότερες φορές αυτή είναι η μαμά. Και ενώ μέχρι τότε έκαναν τα πάντα και με τους δύο, τώρα θέλουν μόνο τη μαμά για να φάνε, να κάνουν μπάνιο ή να κοιμηθούν, κάνοντας τον μπαμπά να αισθάνεται σχεδόν αόρατος. Στην πραγματικότητα αυτή η συμπεριφορά δείχνει ότι τα παιδιά μεγαλώνουν και είναι σημάδι της συναισθηματικής τους εξέλιξης. Επειδή όμως οι μπαμπάδες στεναχωριούνται και απογοητεύονται, δείτε τι μπορείτε να κάνετε αν το παιδί σας θέλει μόνο τη μαμά του:

- Μην το παίρνετε προσωπικά. Όσο και να σας πληγώνει αυτή η συμπεριφορά, να ξέρετε ότι το παιδί δεν το κάνει επίτηδες και σίγουρα δεν καταλαβαίνει ότι σας στεναχωρεί. Αν προτιμά να κάνει μπάνιο με τη μαμά, δεν σημαίνει ότι δεν σας αγαπά.

- Μην δείξετε θυμό ή λύπη. Αν εκφράσετε με έντονο τρόπο τα συναισθήματα σας, πιθανότατα το παιδί να απομακρυνθεί περισσότερο.

- Καθιερώστε οικογενειακές δραστηριότητες. Βρείτε πράγματα που μπορείτε να κάνετε όλοι μαζί σαν οικογένεια. Σταδιακά η μαμά μπορεί να κάνει λίγο πίσω, ώστε ο μπαμπάς να ασχολείται περισσότερο, π.χ. ξεκινήστε να φτιάχνετε όλοι μαζί ένα κάστρο με τουβλάκια, αλλά η μαμά μπορεί να αποσυρθεί διακριτικά και να το ολοκληρώσετε μόνο εσείς και το παιδί.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: