Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Γνωρίστε τον φανταστικό φίλο του

Αρκετά παιδιά στην ηλικία των τριών ετών περίπου αποκτούν έναν καινούριο φίλο. Ο φίλος αυτός μπορεί να είναι άνθρωπος, ζώο ή αντικείμενο, να παίζει με το παιδί, να έχει όνομα, αλλά κανείς δεν μπορεί να τον δει γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει. Πρόκειται για τον φανταστικό του φίλο!

Αν και οι γονείς ανησυχούν, στην πραγματικότητα οι φανταστικοί φίλοι αποτελούν ένα φυσιολογικό αναπτυξιακό φαινόμενο.

Ο φανταστικός φίλος προσφέρει πολλά στο παιδί. Αναπτύσσει τη φαντασία και τη δημιουργικότητα του, το βοηθάει να διαχειρίζεται καλύτερα τα συναισθήματα του, στέκεται δίπλα του στις δύσκολες στιγμές (π.χ ένα διαζύγιο), ακούει τα μυστικά του και κυρίως κάνει το παιδί να νιώθει πως έχει τον απόλυτο έλεγχο, αφού εμφανίζεται μόνο όταν εκείνο θέλει.

Ακόμα το βοηθάει να καταλάβει τι είναι σωστό και τι όχι, για παράδειγμα αν το παιδί λέει ότι ο φανταστικός του φίλος έσπασε το βάζο, ενώ το έχει σπάσει εκείνο, τότε καταλαβαίνει ότι αυτό που έκανε ήταν λάθος γι’ αυτό και ρίχνει την ευθύνη στον αόρατο φίλο του.

Αν και παλαιότερα πίστευαν ότι τα μοναχικά και ντροπαλά παιδιά επινοούν φανταστικούς φίλους, νέες έρευνες δείχνουν ότι ακόμα και τα πολύ κοινωνικά και εξωστρεφή παιδιά έχουν το δικό τους αόρατο φίλο.

Αν το παιδί σας έχει ένα φανταστικό φίλο θα πρέπει να το σεβαστείτε. Συχνά τα παιδιά θέλουν να βάλουν στο παιχνίδι και τους γονείς.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: