Κυριακή, 6 Ιανουαρίου 2013

Ξεκινήστε τη χρονιά υγιεινά

Για πολλούς ανθρώπους η έναρξη του νέου έτους σημαίνει επίσης και την έναρξη ενός πιο υγιεινού τρόπου ζωής, που ενδεχομένως να συνδέεται με την απώλεια κιλών ή μόνο με την ισορροπημένη διατροφή. Κάτι τέτοιο μπορεί να φαίνεται δύσκολο στην αρχή, αλλά με τα κατάλληλα κίνητρα, με αφοσίωση στον στόχο και πειθαρχία, η επίτευξη του εγχειρήματος είναι σίγουρα εφικτή.

Το κλειδί για την απώλεια βάρους και τη διατήρηση μιας καλής σωματικής κατάστασης, βρίσκεται μέσα στις καθημερινές διατροφικές και συμπεριφοριστικές συνήθειες του καθενός.

Σύμφωνα με τη Δρ. Jessica Bartfield, η οποία ειδικεύεται στην ιατρική απώλεια βάρους στο νοσοκομείο Gottlied Memorial, στο Πανεπιστημιακό τμήμα Loyola: «Οι άνθρωποι χρειάζονται ένα κίνητρο για να χάσουν βάρος και η έναρξη της νέας χρονιάς αποτελεί την τέλεια ευκαιρία για νέες αρχές. Σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να βοηθήσει το σοκ από οικογενειακές φωτογραφίες που τραβήχτηκαν λόγω των ημερών (ξαφνικά το άτομο βλέπει πως είναι πολύ πιο παχύ από ότι παλιά) ή τα ρούχα που πλέον δεν μπαίνουν, ή ακόμα –πολύ χειρότερα- ένα ιατρικό επείγον γεγονός –καρδιακή προσβολή, υπέρταση κλπ.»

Η αλλαγή της συμπεριφοράς και νοοτροπίας είναι από τους βασικότερους παράγοντες για την απώλεια βάρους, αναφέρει η επιστήμον. Ακριβώς όπως μπορεί κανείς να μάθει να παίζει ένα μουσικό όργανο, έτσι μπορεί να μάθει να τρέφεται σωστά, αλλά και να επιμένει ώστε στο τέλος να έχει το αποτέλεσμα που επιθυμεί, επισημαίνει η Δρ Bartfield.

Ποιες όμως είναι αυτές οι συμπεριφορές, που οι ειδικοί λένε ότι μπορούν να βοηθήσουν όχι μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην υιοθέτηση μιας υγιεινής διατροφής;

- Φάτε πρωινό μέσα στην πρώτη ώρα από τη στιγμή που ξυπνήσατε. Το πρωινό είναι το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας και ενισχύει το μεταβολισμό του σώματος κατά 20% και περισσότερο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει και στην απώλεια βάρους.

- Μετράτε συχνά το βάρος σας.

- Ακολουθήστε κάποιο είδος άσκησης, μέτριας ή μη, για τουλάχιστον μια ώρα, τρείς φορές την εβδομάδα. Παρόλα αυτά, καθημερινά πρέπει να υπάρχει σωματική δραστηριότητα, ακόμα και αν δεν είναι υπό μορφή γυμναστικής, αλλά εργασιών ακόμα και μέσα στο σπίτι –σκάλες, σκούπισμα, περπάτημα κλπ.

- Περιορίστε το χρόνο που περνάτε σε αδράνεια βλέποντας τηλεόραση, σε 10 ώρες την εβδομάδα! Αντ΄ αυτού επιλέξτε δραστηριότητες που σας κάνουν πιο δραστήριους σωματικά.

- Βεβαιωθείτε πως ακολουθείτε σωστό διατροφικό πρόγραμμα και πως δεν ξεφεύγετε συνεχώς από αυτό.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: