Τετάρτη, 2 Ιανουαρίου 2013

Εθιστικά και τα βιντεοπαιχνίδια

Ο Αυστραλός Οκάν Κάγια τρελαίνεται για το παιχνίδι Call of Duty: Black Ops II. Τον Νοέμβριο έσπασε το ρεκόρ παίζοντας επί 122 ώρες.

"Είμαι φανατικός. Παίζω αυτή τη σειρά από το πρώτο παιχνίδι και πραγματικά το λατρεύω", δήλωσε. Τον Ιούλιο ένας φανατικός του παιχνιδιού Diablo III στην Ταϊβάν κατέρρευσε και πέθανε αφού επί 40 ώρες έπαιζε σε Ιντερνετ καφέ.

Σύμφωνα με την ψυχολόγο Ολίβια Μέτκαλφ από το Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας τα βιντεοπαιχνίδια είναι το ίδιο εθιστικά όπως το κάπνισμα και η χαρτοπαιξία.

Η έρευνά της έδειξε πως οι εθισμένοι στα βιντεοπαιχνίδια έχουν πρόβλημα να συγκεντρωθούν και να ασχοληθούν και να φέρουν σε πέρας κάποια άλλη εργασία.

"Ανακαλύψαμε πως η προσοχή των φανατικών παικτών στρέφεται μόνο στις πληροφορίες σχετικά με το παιχνίδι", τόνισε και πρόσθεσε: "ακόμα και αν δεν θέλουν να το σκέφτονται είναι ανίκανοι να σταματήσουν".

Το φαινόμενο αυτό που ονομάζεται αποκλειστική προσήλωση της προσοχής είναι κοινό στους εθισμένους στην ηρωίνη, το κάπνισμα και την χαρτοπαιξία.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: