Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν τα χημικά «δαχτυλικά αποτυπώματα», τα οποία αφήνουν τα παθογόνα βακτήρια που υπάρχουν στους πνεύμονες. Έτσι, ανοίγει ο δρόμος για ένα νέο απλό και γρήγορο τεστ αναπνοής που θα κάνει έγκαιρη διάγνωση για πιθανές μολύνσεις όπως η φυματίωση.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου του Βερμόντ, με επικεφαλής την Τζέην Χιλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα αναπνοής "Journal of Breath Research", σύμφωνα με το BBC, έκαναν πειράματα με ποντίκια και πέτυχαν, μόνο μέσα από την χημική ανάλυση της εκπνοής, να διακρίνουν την ύπαρξη στους πνεύμονες διαφορετικών βακτηρίων, καθώς και διαφορετικών στελεχών του ίδιου βακτηρίου.

Το τεστ ανιχνεύει στην εκπνοή τις λεγόμενες «οργανικές πτητικές ουσίες». Τα παθογόνα βακτήρια στους πνεύμονες πιστεύεται ότι παράγουν διακριτές και ανιχνεύσιμες οργανικές πτητικές ουσίες, επειδή έχουν διαφορετικό μεταβολισμό. Η νέα τεχνική αποτελεί ένα αναδυόμενο πεδίο. Οι επιστήμονες έχουν ήδη δοκιμάσει διαγνωστικά τεστ αναπνοής για διάφορες παθήσεις όπως ο καρκίνος, το άσθμα και ο διαβήτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ