Τρίτη, 1 Ιανουαρίου 2013

Οι γιορτές μας… αφυδατώνουν

Τις ημέρες των γιορτών όλοι πίνουμε περισσότερο αλκοόλ, αλλά και καφέδες, εξαιτίας των πολλών συνεστιάσεων και εξόδων. Όμως οι εμπειρογνώμονες λένε ότι αυτή η κατανάλωση, οδηγεί σε αφυδάτωση, παρόλο που ο καιρός δεν είναι ζεστός και μπορεί να μοιάζει περίεργο στους περισσότερους.

Το καλοκαίρι οι άνθρωποι θυμούνται να πίνουν πιο συχνά νερό από ότι το χειμώνα, αφού λίγο η ζέστη, λίγο η άσκηση, προκαλούν το αίσθημα της δίψας πολύ πιο έντονο και κυρίως για όσους δεν βρίσκονται σε κλιματιζόμενους χώρους. Όμως, το χειμώνα κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, οπότε η αφυδάτωση είναι πολύ πιθανή για κάποιον που δεν πίνει αρκετό νερό.

Η επίκουρος καθηγητής Δερματολογίας Michelle Tarbox, από το Πανεπιστήμιο του Saint Louis, αναφέρει: «Δεν πρέπει να αποζημιώνουμε τον οργανισμό μας με νερό μόνο εξαιτίας του θερμού περιβάλλοντος που βρισκόμαστε κατά τους χειμερινούς μήνες με τα καλοριφέρ, αλλά και να αναπληρώνουμε τα υγρά που καταναλώνει το σώμα μας λόγω της πόσης αλκοόλ και καφέ.»

Η Δρ. Tarbox συνιστά να πίνουμε ένα ποτήρι νερό για κάθε αλκοολούχο ή καφεϊνούχο ποτό που καταναλώνουμε. «Με τον τρόπο αυτό θα μειωθούν τα ποσοστά αφυδάτωσης του σώματος εξαιτίας του ποτού, αλλά και θα ελαχιστοποιηθούν και τα συμπτώματα του hangover της επόμενης ημέρας», επισημαίνει η καθηγήτρια.

Η αφυδάτωση είναι η παθολογική κατάσταση στην οποία υπάρχει μείωση του νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος για να λειτουργήσει σωστά. Το μεγαλύτερο μέρος του νερού που χρειάζεται ο άνθρωπος, προσλαμβάνεται από το στόμα. Μία μικρή ποσότητα μόνο συντίθεται στο σώμα.

Το ολικό ποσό νερού σε ένα μέσο άτομο βάρους 70 κιλών είναι περίπου 40 λίτρα. Στο νεογέννητο το νερό αποτελεί το 75% περίπου του βάρους του, ποσότητα που προοδευτικά μειώνεται από την γέννηση έως το γήρας.

Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζει κανείς τέλος πως, το νερό είναι απαραίτητο για την ομαλή διενέργεια των μεταβολικών αντιδράσεων που πραγματοποιούνται στο ανθρώπινο σώμα.

Όταν η ποσότητα του νερού που διατίθεται στο σώμα είναι επαρκής, οι ιστοί είναι στιλπνοί και υγιείς. Το δέρμα είναι φωτεινό, λείο, υπάρχει μείωση των ρυτίδων, η γλώσσα είναι κόκκινη και υγρή, η αρτηριακή πίεση είναι φυσιολογική, ο ρυθμός καρδιακής λειτουργίας ιδανικός.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: