Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2012

Περισσότεροι φίλοι στο Facebook, περισσότερο και το άγχος

Ένας μεγάλος αριθμός φίλων στο Facebook μπορεί να είναι εντυπωσιακός, αλλά σύμφωνα με μια νέα έκθεση, όσο μεγαλύτερος είναι ο κοινωνικός εντός του διαδικτύου κύκλος ενός ατόμου, τόσο πιο πιθανό είναι αυτό από μόνο του να αποτελέσει και την πηγή έντονου άγχους.

Μια έκθεση από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου έχει διαπιστώσει ότι, όσο περισσότερες είναι οι ομάδες στις οποίες έχει εγγραφεί ένας άνθρωπος μέσα από το προσωπικό του προφίλ στο Facebook, τόσο μεγαλύτερα ενδέχεται να είναι και τα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει. Ειδικότερα, εάν μέσα σε αυτές βρίσκονται άτομα όπως οι γονείς του ή ο εργοδότης του, όπου εκεί το άγχος εκτοξεύεται κατακόρυφα.

Το στρες εμφανίζεται όταν ο χρήστης παρουσιάζει μια εκδοχή του εαυτού του που δεν είναι αποδεκτή από τους διαδικτυακούς του «φίλους», όπως το να κάνει αναρτήσεις που να εκθέτουν τις πολιτικές του πεποιθήσεις , όπου θα υπάρξουν αντιδράσεις και ενδεχομένως ρήξεις. 

Περίπου το 55% των γονέων παρακολουθούν τα παιδιά τους μέσω του Facebook. Επίσης, περισσότεροι από τους μισούς εργοδότες ισχυρίζονται ότι δεν προσλαμβάνουν κάποιον αν πρώτα δεν ελέγξουν το προφίλ του στο Facebook!

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι κατά μέσο όρο οι άνθρωποι είναι «φίλοι» στο Facebook με έξι διαφορετικούς κύκλους. Η πιο κοινή ομάδα είναι εκείνη των φίλων που υπάρχουν στη ζωή του ατόμου και εκτός διαδικτύου. Ακολουθεί η ομάδα της ευρύτερης οικογένειας, τα αδέλφια, οι φίλοι των φίλων και οι συνεργάτες. Επίσης, φαίνεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι βρίσκουν μέσω των κοινωνικών δικτύων και τους πρώην συντρόφους τους, με τους οποίους ασχολούνται πολύ περισσότερο απ’ ότι με την τρέχουσα σχέση τους, την οποία υπάρχει η πιθανότητα να μην την έχουν καθόλου μέσα στους «φίλους» τους.

Επιπροσθέτως παρατηρήθηκε πως, μόνο το 1/3 των χρηστών κάνουν χρήση του απορρήτου στο προφίλ τους στο Facebook, όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τον έλεγχο των πληροφοριών που βρίσκει οποιοσδήποτε δεν έχει γίνει ακόμα δεκτός στους «φίλους».

Σύμφωνα με τον επικεφαλή της μελέτης, «Το Facebook είναι ένα μέσο για να διασκεδάσεις, να απελευθερωθείς, να φλερτάρεις και να χαρείς με τους φίλους σου. Όταν  όμως μέσα σε αυτό βρίσκεται το αφεντικό σου, ένας γκρινιάρης συγγενής ή οι γονείς σου, τότε παύει να είναι ευχάριστο και μόνο άγχος μπορεί να προκαλέσει».

Για τη διεξαγωγή της μελέτης έλαβαν μέρος πάνω από 300 άτομα, κυρίως φοιτητές και με μέσο όρο ηλικίας τα 21 έτη.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: