Κυριακή, 9 Δεκεμβρίου 2012

Είναι τόσο σημαντικό το γάλα;

"Πιες το γάλα σου!" Αυτή η προτροπή των γονιών μας, όταν ήμασταν ακόμα παιδιά, ηχεί στα αυτιά μας και εμείς με τη σειρά μας τη λέμε συνέχεια στα δικά μας παιδιά. Είναι όμως το γάλα τόσο σημαντικό στη διατροφή του παιδιού;

Η απάντηση είναι, αδιαμφισβήτητα ναι! Και αυτό λόγω του ασβεστίου, ενός πολύτιμου και αναντικατάστατου συστατικού του οργανισμού μας.

Το 99% του ασβεστίου, που υπάρχει στο ανθρώπινο σώμα, βρίσκεται στα οστα και στα δόντια. Το υπόλοιπο 1% βρίσκεται στους ιστούς και στα υγρά του σώματος και χρησιμοποιείται στη δομή των κυττάρων και σε άλλες λειτουργίες.

Εκτός από το ασβέστιο, το γάλα περιέχει πρωτεΐνες, βιταμίνες και ιχνοστοιχεία που συμβάλλουν στη σωστή ανάπτυξή του.

Οι ανάγκες σε ασβέστιο αλλάζουν ανάλογα με την ηλικία του ατόμου. Για παράδειγμα, ένα παιδί 7 ετών χρειάζεται περίπου 800 mg ασβεστίου καθημερινά, οι ποσότητες αυτές αντιστοιχούν σε 2-3 ποτήρια γάλα.

Γίνετε αντιληπτό ότι τα 3-4 ποτήρια ημερησίως δεν είναι ένας εύκολα εφικτός αριθμός, για να καταναλώσει ένα παιδί. Αυτό που πρέπει να κάνουμε εμείς ως γονείς είναι να παρακινήσουμε το παιδιά να φάνε γιαούρτι και τυρί, κυρίως κίτρινο τυρί και όχι λευκό, που περιέχει λιγότερο ασβέστιο τελικά!

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: