Παρασκευή, 7 Δεκεμβρίου 2012

Τα τυριά περιέχουν περιττό αλάτι

Οι μεγάλες και περιττές ποσότητες αλατιού που προστίθενται στην παρασκευή τυριών, φαίνεται να απασχολεί την ομάδα Υγείας που είναι υπεύθυνη για την προστασία του κοινού από την υπερβολική κατανάλωση άλατος στη Βρετανία.

Η επιστημονική αυτή ομάδα ανέλυσε 722 μερίδες τυριών των 30γρ, στις οποίες βρέθηκε περισσότερο αλάτι ακόμα και από ένα σακουλάκι πατατάκια! Τα αλμυρότερα όλων ήταν το ροκφόρ, η φέτα και το χαλούμι, ενώ αντίθετα, λιγότερο αλάτι ανιχνεύθηκε στη μοτσαρέλα και το έμενταλ. Επιπροσθέτως, πρέπει να σημειωθεί ότι τα ποσοστά αλατιού διαφοροποιούνται ακόμα και ανάμεσα σε τυριά ιδίου τύπου και υπεύθυνοι είναι πολλοί παράγοντες για αυτό, όπως για παράδειγμα το ποιος είναι ο παραγωγός τους.

Η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων αλατιού είναι γνωστό πως αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία με τη σειρά της πολλαπλασιάζει τον κίνδυνο καρδιακών νόσων και εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο επικεφαλής της έρευνας αυτής υπενθύμισε πως η ανώτερη ημερήσια ποσότητα άλατος που πρέπει να καταναλώνει κανείς, είναι τα 6γρ –περίπου ένα κουταλάκι του γλυκού- και κάλεσε τους καταναλωτές είτε να επιλέγουν τυριά με λιγότερο αλάτι, είτε να τρώνε λιγότερη ποσότητα από αυτή που συνηθίζουν εάν πρόκειται για αλμυρά είδη.

«Ακόμα και μικρή μείωση, θα έχει μεγάλα οφέλη για την υγεία», δηλώνει ο καθηγητής Graham Mac Gregor. «Για κάθε γραμμάριο που μειώνεται στο γενικό πληθυσμό, έχουμε αποτροπή 12000 καρδιακών προβλημάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων, τα μισά εκ των οποίων θα ήταν μοιραία», συμπληρώνει.

Παρόλα αυτά, δεν πρέπει κανείς να αγνοήσει τα οφέλη από την κατανάλωση τυριού για την υγεία, μια και παρέχουν στον οργανισμό ένα ευρύ φάσμα θρεπτικών συστατικών, όπως είναι οι πρωτεΐνες, οι βιταμίνες και σημαντικά μέταλλα, όπως το ασβέστιο. Το αλάτι αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της διαδικασίας της τυροκομίας και δεν προστίθεται μόνο για γεύση και άρωμα, αλλά και για λόγους τεχνικούς και ασφαλείας.

Η τελική επιλογή ανήκει στον καταναλωτή, που πρέπει εκτός από τη γεύση να σκεφτεί και την υγεία του.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: