Σάββατο, 29 Δεκεμβρίου 2012

Το ψέμα επιτρέπεται;

Πολλές φορές οι γονείς λένε ψέματα επίτηδες. Πιο τρανό παράδειγμα από τον Άγιο Βασίλη, μιας και ήδη έχει αρχίσει τις "βόλτες" του, δεν υπάρχει. Λέμε τότε ότι είναι ένα αθώο ψέμα και πως το χρησιμοποιούμε για το καλό του παιδιού, που έχει ανάγκη από έναν μύθο, σε κάτι να πιστέψει ή ορισμένοι το συντηρούν με αντάλλαγμα τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών τους.

Υπάρχουν και ψέματα, τα οποία λέγονται από ανάγκη, όπως το "ο μπαμπάς έχει μια δουλειά και θα έρθει αργότερα", ενώ ο μπαμπάς βρήκε μία ευκαιρία μετά το γραφείο να πιει μία μπύρα με τους φίλους του και να ξεσκάσει λίγο. Κανείς δεν έχει το θάρρος να πει στο αγγελούδι του πως ορισμένες στιγμές είναι "βάρος" και πως έχει ανάγκη λίγα λεπτά μακριά από την μητρότητα-πατρότητα. Ένα μικρός και αθώο ψέμα, σε αυτήν την περίπτωση, λύνει τα χέρια όλων.

Ναι, είναι και άλλα ψέματα, που λέγονται από ανάγκη, αλλά δεν είναι τόσο αθώα. ΄Η καλύτερα, ο λόγος για τον οποίο χρησιμοποιούνται δεν είναι τόσο απλός και ακίνδυνος. Οι περισσότεροι γονείς, που αποφασίζουν να χωρίσουν, σκαρφίζονται ένα σωρό ψέματα, για να κάνουν ευκολότερο το νέο τρόπο ζωής στα παιδιά τους. Και μάλιστα, όσο μικρότερα σε ηλικία είναι τα παιδιά τόσο περισσότερα είναι τα ψέματα.

Τελικά, όμως, τί πετυχαίνουμε με τα ψέματα; Eίναι κάτι που θα μας γυρίσει μπούμερανγκ ή πρέπει να τα χρησιμοποιούμε;

Όσους ειδικούς και να ρωτήσετε, τόσες απαντήσεις θα λάβετε. 


Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: