Δευτέρα, 24 Δεκεμβρίου 2012

Όταν η κοινωνική κατανάλωση αλκοόλ γίνεται πρόβλημα

Κατά την περίοδο των γιορτών, με τις διάφορες κοινωνικές και οικογενειακές συνεστιάσεις, τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά, υπάρχουν πολλές ευκαιρίες για να πιει κανείς.

Όμως η καθημερινή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να ξεκινήσει ως μια κοινωνική εκδήλωση, αλλά πολύ σύντομα να μετατραπεί σε εξάρτηση – εθισμός, λένε οι εμπειρογνώμονες. Κάπου εκεί λοιπόν γενάται το ερώτημα: Πότε η κοινωνική κατανάλωση μετατρέπεται σε αλκοολισμό;

Έχει παρατηρηθεί πως από τη δεκαετία του 1950 η κατανάλωση αλκοόλ έχει αυξηθεί σταδιακά, ενώ μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων παρουσιάζει εξάρτηση από αυτό και το αναζητά όλη την ημέρα, ενώ όλο και περισσότερη ποσότητα είναι απαραίτητη για να νοιώσει την ευεξία που επιθυμεί. Αυτό λοιπόν είναι και το «σημάδι» που μπορεί να αντιληφθεί κανείς ώστε  να σταματήσει να πίνει. Μετά από το στάδιο αυτό τα πράγματα είναι πολύ πιο δύσκολα, ενώ εμπλέκονται επιπλέον και ζητήματα υγείας, καθόλου ευκαταφρόνητα.

Η αλήθεια είναι πως πολλά άτομα που πάσχουν από αλκοολισμό (διότι και αυτό ασθένεια θεωρείται), τις περισσότερες φορές εργάζονται κανονικά, ενώ κανένας από τους συναδέλφους τους δεν αντιλαμβάνεται το πρόβλημά τους, ή μάλλον έτσι θέλουν να πιστεύουν. Το γεγονός αυτό, διατηρεί το πρόβλημα σε στάδιο «επώασης» για μεγάλο χρονικό διάστημα, κάνοντάς το έτσι δυσκολότερο να αντιμετωπιστεί αργότερα.

Η απόσταση ανάμεσα στην κοινωνική κατανάλωση και την απόλυτη εξάρτηση, από ότι φαίνεται, δεν είναι μεγάλη. Το κρασί μπορεί πολύ εύκολα να μετατραπεί σε βότκα και το βραδινό ποτάκι σε ολοήμερη κατανάλωση.

Η πλειοψηφία των ανθρώπων που έχουν προβλήματα με την υγεία τους σχετιζόμενα με το αλκοόλ, είναι μεσήλικες, σύμφωνα με τις στατιστικές μελέτες. Αυτό φαίνεται να είναι αποτέλεσμα της χρόνιας μεγάλης κατανάλωσης αλκοόλης και όχι μιας ξαφνικής, μικρού χρονικού διαστήματος, άμετρης κατανάλωσης.

Οι ειδικοί επισημαίνουν πως, εάν οι άνθρωποι πίνουν συχνά πάνω από 50 μονάδες αλκοόλ την εβδομάδα για τους άνδρες και 35 για τις γυναίκες, οι περισσότεροι θα καταλήξουν να υποφέρουν από κάποια μορφή σωματικής ή πνευματικής νόσου.

Καλές λοιπόν οι χαλαρές κοινωνικές οινοποσίες, αλλά προσοχή!


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: