Σάββατο, 22 Δεκεμβρίου 2012

Φυσαλίδες… για την ανίχνευση καρδιακών παθήσεων!

Οι καρδιακές παθήσεις αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου σε ολόκληρο τον κόσμο. Οι γιατροί λένε πως είναι σημαντική η ανίχνευσή τους σε πρώιμα στάδια, προτού δηλαδή γίνει η κατάσταση πολύ σοβαρή, ώστε να μπορέσει να ακολουθήσει μια –μάλλον- επιτυχημένη θεραπεία.

Τώρα, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μισούρι έχουν βρει ένα νέο τρόπο, με τον οποίο πιστεύουν ότι θα είναι εφικτός ο εντοπισμός των καρδιακών παθήσεων, πριν ακόμα εξελιχθούν και διαγνωσθούν εφόσον πλέον ο ασθενής είναι στα πρόθυρα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου.

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «Medicine and Science in Sports and Excercise», η Isabelle Masseau, βοηθός καθηγήτρια στο MU Κολέγιο Κτηνιατρικής, διαπίστωσε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει στοχευμένες μικρο–φυσαλίδες για την ανίχνευση φλεγμονών στις αρτηρίες των χοίρων. Η ίδια αναφέρει πως, η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό ασθενών με καρδιακή νόσο ή εκείνων που βρίσκονται σε κίνδυνο να υποστούν εγκεφαλικό επεισόδιο, πριν ακόμα φθάσουν αυτές οι ασθένειες να είναι τόσο σοβαρές ώστε να μπορούν να βρεθούν με τις κλασσικές απεικονιστικές μεθόδους εξαιτίας της φλεγμονής των αρτηριών. Επίσης, επισημαίνει ότι, η διαδικασία αυτή μπορεί να βοηθήσει στην παρακολούθηση της αποτελεσματικότητας των θεραπειών που έχουν δοθεί για την υπάρχουσα φλεγμονή των αρτηριών.

«Οι γιατροί πρέπει να περιμένουν την εμφάνιση σοβαρών συμπτωμάτων, όπως είναι ο πόνος στο στήθος ή η καρδιακή προσβολή, ώστε να αντιληφθούν το υπάρχον πρόβλημα, ενώ κάποιες φορές δεν μπορούν να κάνουν και πολλά πράγματα, μια και είναι πλέον αργά για τον ασθενή. Αντιθέτως, οι στοχευμένες μικρο-φυσαλίδες έχουν τη δυνατότητα να ανιχνεύουν ακόμα και τα πρώτα σημάδια της καρδιακής νόσου.»

Στα πρόωρα σημάδια περιλαμβάνεται η φλεγμονή στο εσωτερικό των αρτηριών, η οποία οδηγεί στη συσσώρευση πλάκας, όπου με τη σειρά της θα οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή. Όμως, οι ερευνητές κατόρθωσαν να προσκολλήσουν ειδικά αντισώματα πάνω σε μικροσκοπικές φυσαλίδες και στη συνέχεια να τις ενέσουν σε χοίρους με καρδιακές παθήσεις. Τα αντισώματα εντόπιζαν τη φλεγμονή στις αρτηρίες και προσκολλούνταν, μαζί με τις μικροσκοπικές φυσαλίδες, στις περιοχές αυτές, οπότε με τη χρήση υπερηχογραφήματος, γινόταν γνωστή η θέση τους. 

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, εφόσον η διαδικασία ήταν επιτυχής στους χοίρους, ενδεχομένως θα μπορούσε να αναπαραχθεί και στον άνθρωπο μετά από μερικά χρόνια. Η ένεση των μικρο- φυσαλίδων και ο εντοπισμός τους με υπερήχους θα είναι μια πολύ απλή διαδικασία και θα είναι σε θέση να σώσει ακόμα και ανθρώπινες ζωές.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: