Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2012

Η σοκολάτα βοηθά να καταπολεμηθεί ο επίμονος βήχας

Η σοκολάτα μπορεί να είναι μια νέα θεραπεία για τη θεραπεία του επίμονου κοινού βήχα, μια και σύμφωνα με νέα έρευνα, η ένωση που βρέθηκε στο κακάο έχει αποδειχθεί πως μειώνει τα συμπτώματα του οξέως αλλά και του χρόνιου βήχα.

Περίπου 300 άτομα που υπέφεραν από επίμονο βήχα έλαβαν μέρος σε μια κλινική δοκιμή 13 δημόσιων νοσοκομείων, όπου τους δόθηκε σε φυσική μορφή η χημική ουσία θεοβρωμίνη, η οποία βρίσκεται στα βασικά συστατικά της σοκολάτας. Τη λάμβαναν δύο φορές την ημέρα, για χρονικό διάστημα 14 ημερών.

Οι πρώτες ενδείξεις παρουσίασαν ανακούφιση των συμπτωμάτων σε ποσοστό 60%!

Οι ερευνητές λένε πως η κατανάλωση μιας μπάρας μαύρης σοκολάτας την ημέρα, μπορεί να περιέχει αρκετή ποσότητα της δραστικής ουσίας, με θετικά αποτελέσματα για την πορεία του χρόνιου βήχα.

Ωστόσο, δεν αποτελεί θεραπεία μια και παρατηρήθηκε ότι μετά τη διακοπή της κατανάλωσης της θεοβρωμίνης, τα συμπτώματα επέστρεψαν άμεσα.

Μια παλαιότερη έρευνα του Εθνικού Ινστιτούτου Καρδιάς και Πνευμόνων έδειξε ότι, η ουσία φαίνεται να μπλοκάρει τη δράση των νεύρων που είναι υπεύθυνα για το αντανακλαστικό του βήχα, ενώ είναι πιο αποτελεσματική ακόμα και από την πολυχρησιμοποιημένη για το σκοπό αυτό, κωδεΐνη.

Το ποσό της θεοβρωμίνης που χρησιμοποιήθηκε κατά τη μελέτη ήταν μια εφάπαξ δόση των 1000mg. Η άγλυκη μαύρη σοκολάτα, έχει περίπου 450mg ανά 30gr, η γλυκιά μαύρη σοκολάτα 150mg και η σοκολάτα γάλακτος περίπου 60mg.

Παρά όμως το γεγονός πως η σοκολάτα μπορεί να βοηθήσει πολύ κόσμο με έντονο πρόβλημα βήχα, είναι δεδομένο πως η υπερκατανάλωσή της μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικότερα προβλήματα, όπως είναι μεγάλη αύξηση του σωματικού βάρους και τα συνακόλουθά του.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: