Δευτέρα, 17 Δεκεμβρίου 2012

Ιός Κοξάκι ή Νοσος χεριών, ποδιών και στόματος

Κατά πολύ έχουν αυξηθεί σε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας τις τελευταίες ημέρες τα κρούσματα ιού Κοξάκι σε παιδιά. Ποιος είναι, όμως, αυτός ο ιός με το εξωτικό όνομα και πώς μπορούμε να προφυλαχθούμε εμείς και τα παιδιά μας;

Ο συγκεκριμένος ιός προκαλεί πολλές αναπνευστικές και εντερικές μολύνσεις. Δεν είναι θανατηφόρος, εκτός σπανίων περιστατικών, αλλά μεταδίδεται ραγδαία σε κλειστό περιβάλλον με αυξημένη θερμοκρασία.

Ευθύνεται για δύο ασθένειες:
Το σύνδρομο χεριών, ποδιών και στόματος και μια μορφή έρπητα.

Εξαπλώνεται εύκολα, αφού μεταδίδεται από στόμα σε στόμα, από το πρόσωπο στα χέρια, στο στόμα, στα μάτια και στη μύτη, διαμέσου του βήχα και του φτερνίσματος, μεταδίδεται πολύ εύκολα παιδικούς σταθμούς, νηπιαγωγεία, σχολεία και παιδότοπους, ενώ προσβάλλονται κυρίως παιδιά ηλικίας 6 μηνών έως 10 ετών.

Τα «ύποπτα» συμπτώματα είναι ίδια με αυτά της γρίπης: ξαφνικός υψηλός πυρετός μέχρι 40 βαθμούς Κελσίου, πονόλαιμος, εξανθήματα στα χέρια και τα πόδια, πληγές στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό, πονοκέφαλος, απώλεια της όρεξης και κόπωση.

Ο ιός δεν μπορεί να προληφθεί ιατρικά, με κάποιο εμβόλιο, ωστόσο οι παιδίατροι τονίζουν ότι τηρώντας αυστηρά τους κανόνες υγιεινής, ειδικά εφαρμόζοντας το τακτικό και σχολαστικό πλύσιμο των χεριών, μπορεί κανείς να περιορίσει τη μεταδοτικότητά του.

Σπάνια είναι η εμφάνιση του ιού στην τύπου Β μορφή του, που είναι και πιο σοβαρή. Ο ιός κοξάκι Β μπορεί να προκαλέσει μυοκαρδίτιδα και ενδοκαρδίτιδα (Β3 και Β1), αναπνευστική δυσλειτουργία (Β3 και Β5) και διαταραχή στο συκώτι, τα νεφρά και το πάγκρεας. Επίσης μπορεί να προκαλέσει εστιασμένη εγκεφαλική ή και μυϊκή δυσλειτουργία, εγκεφαλίτιδα, ασηπτική μηνιγγίτιδα, καρδιακή φλεγμονή.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: