Κυριακή, 4 Νοεμβρίου 2012

Ο πληρέστερος «χάρτης» DNA

Η διεθνής επιστημονική κοινοπραξία "1.000 Genomes Project" (Πρόγραμμα 1.000 Γονιδιωμάτων), αποτελούμενη από 100 ερευνητές 111 ινστιτούτων από όλο τον κόσμο, έδωσε στη δημοσιότητα την πλήρη ανάλυση του γενετικού υλικού 1.092 ανθρώπων από 14 χώρες, δημιουργώντας έτσι τον πιο αναλυτικό μέχρι σήμερα «χάρτη» των εκατομμυρίων γονιδιακών παραλλαγών που εμφανίζονται στους ανθρώπους του πλανήτη μας.

Το επίτευγμα της ανάγνωσης των αλληλουχιών DNA τόσων ανθρώπων, που έρχεται να συμπληρώσει την ανάγνωση του ανθρώπινου γονιδιώματος το 2003, αναμένεται να ρίξει φως στις γενετικές αιτίες διαφόρων πολύπλοκων ασθενειών και να βοηθήσει στην ανακάλυψη νέων τρόπων θεραπείας τους. Παράλληλα, θα συμβάλει στην καλύτερη κατανόηση της ανθρώπινης εξέλιξης και ποικιλομορφίας διαχρονικά.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον καθηγητή Τζιλ ΜακΒιν του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό "Nature", εργάστηκαν επί πέντε χρόνια, αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογικές προόδους που επιτρέπουν την όλο και πιο γρήγορη ανάγνωση του γενετικού υλικού.

Χιλιάδες ερευνητές από όλο τον κόσμο αναμένεται να «σκαλίσουν» τις νέες γενετικές πληροφορίες, που περιέχονται σε μια δημόσια βάση γενετικών δεδομένων, σε μια προσπάθεια να βρουν νέα στοιχεία για τους γενετικούς παράγοντες που προκαλούν ποικίλες νόσους. Εκτός από τη γενετική ανάλυση, το «Πρόγραμμα των 1.000 Γονιδιωμάτων» έχει φυλάξει και δείγματα κυττάρων από όλους τους ανθρώπους των οποίων ανέλυσε το DNA, κάτι που θα διευκολύνει τις μελλοντικές επιστημονικές έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: