Πέμπτη, 8 Νοεμβρίου 2012

Αποσιδήρωση για τις καρδιοπάθειες;

Νέα μελέτη ανοίγει ορίζοντες, αλλά εγείρει και ερωτηματικά, μιλώντας για μια εναλλακτική θεραπεία των καρδιακών παθήσεων και κυρίως στην πρόληψή τους, μέσω της ενδοφλέβιας έγχυσης φαρμάκων αποσιδήρωσης.

Ωστόσο, δεν είναι λίγοι οι ειδικοί που αμφισβητούν την εγκυρότητα της μελέτης και των αποτελεσμάτων της, μια και όπως χαρακτηριστικά λένε: «εγείρει πολλά ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν». Ακόμα και ο επικεφαλής της έρευνας φαίνεται να είναι σκεπτικός και να θέτει υπό μερική αμφισβήτηση τα συμπεράσματα.

Στη μελέτη, οι ασθενείς που συμμετείχαν, είχαν υποστεί καρδιακή προσβολή και είχαν τη δυνατότητα να λάβουν είτε ένα εικονικό φάρμακο, είτε να κάνουν μια σειρά από ενδοφλέβιες εγχύσεις φαρμάκων αποσιδήρωσης, μια ανορθόδοξη μορφή θεραπείας, που όμως εδώ και πολλά χρόνια οι καρδιολόγοι σκέπτονταν να εξετάσουν. 

Στην έκθεση που συντάχθηκε –η πρώτη του είδους της- φαίνεται πως η θεραπεία μείωσε τον κίνδυνο των καρδιακών προσβολών, των θανάτων, των εγκεφαλικών επεισοδίων και άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων, κατά 18%!

Εξειδικευμένοι γιατροί στην αποσιδήρωση υποστηρίζουν πως μια τέτοια θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην απομάκρυνση των βαρέων μετάλλων από το σώμα. Αντίστοιχα η μέθοδος της χηλίωσης, είναι πολύ συνηθισμένη και έχει και την έγκριση του Οργανισμού υγείας για να χρησιμοποιείται σύμφωνα με την κρίση του θεράποντος ιατρού ανά περιστατικό. Έτσι λοιπόν και η αποσιδήρωση, σύμφωνα με κάποιους επιστήμονες, θα πρέπει να αποτελέσει θεραπεία ρουτίνας για τους καρδιοπαθείς, όπως συμβαίνει με την ασπιρίνη ή τις στατίνες.

Όμως, πρέπει να σημειωθεί πως το 2006, αναφέρθηκαν τρεις θάνατοι που οφείλονταν στην ανάπτυξη επικίνδυνα χαμηλών επιπέδων ασβεστίου, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει στην απότομη διακοπή λειτουργίας της καρδιάς. Παρόλα αυτά, κάτι παρόμοιο συνέβη και σε ασθενή από την ομάδα του εικονικού σκευάσματος, πράγμα που εμπλέκει τη διεξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων.

Αρκετοί είναι οι επιστήμονες που πιστεύουν πως η αποσιδήρωση βοηθά τους ασθενείς με καρδιολογικά ζητήματα, διότι το φάρμακο που εγχέεται στην κυκλοφορία, συνδέεται με το ασβέστιο και σαν σκούπα ξεβουλώνει τις φραγμένες αρτηρίες. Όμως, έτσι απομακρύνεται και το ασβέστιο, που μπορεί να οδηγήσει σε μια κατάσταση μοιραία για τον ασθενή τελικά.

Μερικοί γιατροί ανησυχούν ότι οι ασθενείς θα επικεντρωθούν μόνο στα θετικά αποτελέσματα της λήψης θεραπείας αποσιδήρωσης και όχι στους πιθανούς κινδύνους που υπάρχουν από αυτή, μια και ως μέθοδος ακούγεται πολύ πιο ελκυστική σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη επεμβατική διαδικασία. Κάπου εκεί χρειάζεται μεγάλη προσοχή κυρίως από το γιατρό που έχει αναλάβει την παρακολούθηση του νοσούντος.

Το μόνο βέβαιο είναι πως χρειάζονται πολλές περισσότερες μελέτες για να διαπιστωθεί εάν τα οφέλη είναι σημαντικά περισσότερα από τα μειονεκτήματα της νέας αυτής θεραπευτικής προσέγγισης των καρδιοπαθειών.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: