Σάββατο, 3 Νοεμβρίου 2012

Τι μπορεί να προκαλεί το βήχα;

Είτε πρόκειται για ένα ξηρό γαργάλημα στο λαιμό, είτε ο βήχας είναι υγρός και παράλληλα πονάει και το στήθος, παρακάτω υπάρχουν κάποιες συμβουλές που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση αυτού του ενοχοποιητικού συμπτώματος.

Βήχας από το στήθος
Αν και δεν είναι ωραίο σαν συναίσθημα, μπορεί να αποτελεί και καλό οιωνό, λέει ο καθηγητής Ron Eccles, διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης του Πανεπιστημίου του Cardiff. «Συνήθως προκαλείται από μόλυνση ή φλεγμονή στους πνεύμονες που παράγουν παχιά βλέννη. Αυτού του είδους ο βήχας βοηθάει στο να καθαρίσει η μολυσμένη από τη φλεγμονή περιοχή, η οποία θα μπορούσε να έχει προκληθεί από βακτήρια, ιούς ή ακόμα και από άσθμα.»
Σε τέτοια περίπτωση είναι καλό να αποφεύγονται τα αντιβηχικά φάρμακα. Θα μπορούσε να λάβει κανείς κάποιο αποχρεμπτικό ή ένα ζεστό αφέψημα που ενδεχομένως να έχει τα ίδια καλά αποτελέσματα.

Ξηρός βήχας
Αυτό συμβαίνει όταν ο λαιμός και οι ανώτερες αεροφόροι οδοί φλεγμαίνουν, συνήθως μετά το πέρας ενός κρυολογήματος ή μετά από έκθεση σε παράγοντες που ερεθίζουν το αναπνευστικό σύστημα, όπως είναι η σκόνη. Οι πάσχοντες αισθάνονται ένα δυσάρεστο αίσθημα που τους γαργαλάει στο λαιμό.
Τα ζεστά ροφήματα είναι εξαιρετικά βοηθητικά, ιδιαίτερα εκείνα που είναι πολύ ζεστά και έχουν έντονη γεύση, λέει ο καθηγητής. «Η έντονη ζεστή γεύση διεγείρει τις εκκρίσεις του λαιμού, καταπραΰνοντας και λιπαίνοντας, μειώνοντας το βήχα τελικά».
«Η κάλυψη της μύτης από ένα μαντήλι όταν κανείς βρίσκεται σε εξωτερικό περιβάλλον μπορεί να βοηθήσει σημαντικά, όπως επίσης και ο θερμός αλλά υγρός αέρας στους εσωτερικούς χώρους».

Επίμονος βήχας
Είναι ο βήχας εκείνος που μπορεί να επιμένει ακόμα και για δύο μήνες μετά από το πέρας ενός κρυολογήματος ή μιας μόλυνσης, χωρίς όμως να υπάρχει κάποιο άλλο παθολογικό πρόβλημα. Τα συμπτώματα που υποδηλώνουν κάτι σκοτεινό είναι, ο βήχας με αίμα ή εάν κάποιος είναι καπνιστής και αλλάζει ο χαρακτήρας του βήχα του. Και τα δυο παραπάνω συμπτώματα θα μπορούσαν να είναι σημάδι μιας σοβαρής κατάστασης, συμπεριλαμβανομένου και του καρκίνου.

Βήχας σα «γαύγισμα»
Στα παιδιά εμφανίζεται σαν δυνατός, ξηρός, βραχνός σαν γαύγισμα βήχας και το πιο πιθανό είναι να οφείλεται σε λαρυγγίτιδα. Η κατάσταση χρειάζεται λήψη άφθονων υγρών (αν και δεν έχει αποδειχθεί κατά πόσο βοηθάνε) και εισπνοές με ζεστό και υγρό αέρα. Αν το παιδί δεν μπορεί να αναπνεύσει απαιτείται άμεση ιατρική βοήθεια. Ήπιες μορφές τέτοιου βήχα θα μπορούσαν να οφείλονται και σε διόγκωση του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος, αποτέλεσμα ενός κρυολογήματος.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: