Δευτέρα, 26 Νοεμβρίου 2012

Αναθέστε εργασίες στα παιδιά, για το δικό τους καλό!

Αν τα παιδιά μάς βοηθάνε στην ακαταστασία που δημιουργείται μέσα στο σπίτι, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Αυτό είναι αλήθεια.

Και αν νομίζετε ότι αυτό δεν είναι δική τους δουλειά αλλά δική σας, ακούστε την άποψη ενός ειδικού:
«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα ενός παιδιού είναι ότι νομίζουν πως δεν τα χρειάζονται»!

Μάλιστα, η Μάγκι Ρέι, Αμερικανίδα ειδικός της παιδικής ψυχολογίας και συγγραφέας σχετικών βιβλίων, εκφράζει αυτή την άποψη, όχι σε μία προσπάθειά της να μας απενεχοποιήσει, αλλά να μας ωθήσει να κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

«Αν θελετε να βοηθήσετε τα παιδιά να ωριμάσουν ως υγιείς συναισθηματικά ενήλικες, είναι ανάγκη να τα κανετε να νιώσουν ότι προσφέρουν. Αρα, η αναθεση μικροδουλειών μέσα στο σπίτι αποτελεί για εκείνα μεγάλη υπόθεση και όχι αγγαρεία».

Εσείς, από την πλευρά σας, αυτό που έχετε να κάνετε είναι να ξεχωρίσετε κάποια πράγματα και να αποδεχτείτε κάποια άλλα…

Πιο συγκεκριμένα:

- Αναθέστε σε κάθε παιδί τη δουλειά, που θα του άρεσε περισσότερο! Το μικρότερο παιδί μπορεί να θέλει να σας βοηθήσει στην κουζίνα, όσο το μεγαλύτερα τακτοποιούν. Ωστόσο, μη δείχνετε ότι αδικείτε τα παιδιά μεταξύ τους και προσπαθήστε να κρατάτε τις ισορροπίες.

- Δεχθείτε την ατέλεια: Με λίγα λόγια, μην γκρινιάζετε, γιατί το παιδί μάζεψε το δωμάτιό του, αλλά δεν κατάφερε να τα έχει όλα στην εντέλεια! Παιδί είναι, μην το ξεχνάτε! Το να το ενθαρρύνετε, επαινώντας το για την προσπάθειά του, είναι γι’ αυτό το μεγαλύτερο κίνητρο για να συνεχίσει.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: