Σάββατο, 24 Νοεμβρίου 2012

Το πιο βρώμικο μέρος του σπιτιού…

Το κάθισμα της τουαλέτας έχει αποκτήσει, μάλλον, άδικα τη φήμη του πιο βρώμικου σημείου ενός μέσου σπιτιού. Οι επιστήμονες επισημαίνουν πως, υπάρχουν πολλοί πιο ανθυγιεινοί χώροι μέσα στα σπίτια, με επικρατέστερους εκείνους που κανείς δεν θα περίμενε ποτέ.

Στην ερώτηση αν κανείς θα έκοβε τα λαχανικά του επάνω σε ένα κάθισμα τουαλέτας, οι περισσότεροι θα απαντούσαν με βεβαιότητα και ύφος απέχθειας, με ένα βροντερό όχι. Ενδεχομένως, όμως, να πρέπει να το ξανασκεφτούν!

Ο Δρ Chuck Gerba, καθηγητής μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου της Αριζόνα, μελετά τον τρόπο που οι ασθένειες μεταφέρονται μέσω του περιβάλλοντος, συμπεριλαμβάνοντας και δείγματα από είδη οικιακής χρήσης και τη μέτρηση αριθμού βακτηρίων που αναπτύσσονται εκεί. 

Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι, το κάθισμα (και όχι το εσωτερικό) της τουαλέτας έχει 50 βακτήρια ανά 2,54 τετραγωνικά εκατοστά, ενώ για παράδειγμα στο σφουγγαράκι της κουζίνας υπάρχουν περίπου 10 εκατομμύρια βακτήρια στην ίδια επιφάνια και ένα εκατομμύριο σε μια πετσέτα για τα πιάτα!!!

Με άλλα λόγια, ένα σφουγγάρι κουζίνας είναι 200.000 φορές πιο βρώμικο από ένα κάθισμα τουαλέτας και μια πετσέτα πιάτων 20.000 φορές πιο βρώμικη.

Αυτό ισχύει σε όλο το δυτικό κόσμο και σε όλα τα σπίτια κατά προσέγγιση! «Πάντα το πιο βρώμικο πράγμα μέσα σε ένα σπίτι είναι το σφουγγάρι της κουζίνας», λέει ο John Oxford, καθηγητής Ιολογίας από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου και Πρόεδρος του Συμβουλίου Υγιεινής (διεθνής οργανισμός που συγκρίνει τα πρότυπα υγιεινής σε όλο τον κόσμο).

Από χώρα σε χώρα φαίνεται να ποικίλει ο χώρος στον οποίο εντοπίζονται πολλά είδη βακτηρίων. Για παράδειγμα, στη Σαουδική Αραβία τα ψυγεία είναι πιο βρώμικα, ενώ στη Νότιο Αφρική η τάπα στην μπανιέρα! Αντίστοιχα ποτέ κανείς δε συνειδητοποιεί πως, ένα τηλέφωνο είναι εντέλει πάρα πολύ βρώμικο, και μια μέση επιφάνεια εργασίας έχει 400 φορές περισσότερα βακτήρια από ότι ένα κάθισμα τουαλέτας.

Οι επιστήμονες λένε πως είμαστε πολύ τυχεροί σαν είδος, μια και ο ανθρώπινος οργανισμός έχει εξελιχθεί σημαντικά αυτά τα 2 εκατομμύρια χρόνια που βρισκόμαστε επάνω στη γη, αναπτύσσοντας ένα πολύ ισχυρό ανοσοποιητικό σύστημα.

Η προσοχή μας πρέπει να είναι τεταμένη και να μην υποπτευόμαστε τους συνήθεις «ύποπτους», αλλά όλα εκείνα τα σημεία που φαίνονται μεν καθαρά, αλλά συνεχώς αγγίζουμε, ενδεχομένως και με βρώμικα χέρια.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: