Η κατανάλωση κερασιών για χρονικό διάστημα δύο ημερών, μειώνει τον κίνδυνο επιθέσεων ουρικής αρθρίτιδας κατά 35%, σύμφωνα με μελέτη που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Βοστόνης και δημοσιεύεται στο περιοδικό Arthritis & Rheumatism.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, περίπου 8,3 εκατομμύρια ενήλικες στις ΗΠΑ έχουν ουρική αρθρίτιδα, μια φλεγμονώδη αρθρίτιδα που εμφανίζεται όταν κρύσταλλοι ουρικού οξέος μέσα στις αρθρώσεις, προκαλούν μεγάλο πόνο και πρήξιμο. 

Υπάρχουν πολλές θεραπείες σχετικά με τη νόσο αυτή, αλλά πάντα οι επιστήμονες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τους ασθενείς. Τα κεράσια λοιπόν, έχει επισημανθεί στο παρελθόν ότι μειώνουν το ουρικό οξύ και τη φλεγμονή, όμως δεν υπήρχαν μελέτες σχετικά με το εάν μπορούν να μειώσουν τις «επιθέσεις» της ουρικής αρθρίτιδας.

Στη μελέτη που έγινε, έλαβαν μέρος 633 άτομα με το συγκεκριμένο πρόβλημα υγείας, 78% των οποίων ήταν άνδρες ηλικίας κατά μέσο όρο 54 ετών, ενώ ως μερίδα κερασιών χαρακτηρίστηκαν τα 10-12 κεράσια.

Αφού συνέκριναν την κατανάλωση κερασιών με τη συχνότητα εμφάνισης επεισοδίων ουρικής αρθρίτιδας, βρήκαν ότι οι συμμετέχοντες που έτρωγαν δύο μέρες στη σειρά κεράσια, είχαν 35% λιγότερο κίνδυνο εμφάνισης προσβολής από κρίση ουρικής αρθρίτιδας συγκριτικά με εκείνους που δεν είχαν φάει καθόλου κεράσια.

Επίσης παρατηρήθηκε πως οι επιθέσεις της νόσου μειώθηκαν κατά τουλάχιστον 75% όταν η βρώση του κόκκινου αυτού θαυματουργού φρούτου συνοδευόταν και από πρόσληψη αλλοπουρινόλης, ενός φαρμάκου που μειώνει τα επίπεδα του ουρικού οξέος, σε σύγκριση με εκείνους που δεν λάμβαναν είτε το φάρμακο είτε τα κεράσια.

Τα οφέλη αυτά συνεχίστηκαν ακόμα και όταν συνυπήρχαν ενθαρρυντικοί παράγοντες προς την παρουσίαση μιας κρίσης, όπως είναι η κατανάλωση αλκοόλ, η παχυσαρκία, η λήψη διουρητικών κα.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, ο κίνδυνος έξαρσης της ουρικής αρθρίτιδας συνέχισε να μειώνεται με την αύξηση της κατανάλωσης κερασιών, έως και τρεις μερίδες την ημέρα και για χρονικό διάστημα άνω των δύο ημερών, ενώ περισσότερες μερίδες ημερησίως δεν είχαν κανένα πρόσθετο όφελος.

Αν και τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν να είναι ελπιδοφόρα, οι επιστήμονες καλούν τους πάσχοντες να μην εγκαταλείψουν τις θεραπείες τους, μια και χρειάζονται περισσότερες μελέτες για να επιβεβαιωθούν τα σημερινά αποτελέσματα, ενώ η ταυτόχρονη κατανάλωση κερασιών και των φαρμάκων της νόσου, ενδεχομένως να αποτελεί την πιο καλή λύση.