Δευτέρα, 29 Οκτωβρίου 2012

Προλάβετε τον καρκίνο του προστάτη

Ένας γιατρός ρομποτικής χειρουργικής του προστάτη από τη Νέα Υόρκη, συμβουλεύει τους άνδρες να ακολουθούν μια υγιεινή διατροφή, να ασκούνται σε τακτική βάση και να κάνουν σεξ συχνά. Όπως αναφέρει, όλα τα παραπάνω βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη.

Ο Δρ David Samadi, επικεφαλής της Ρομποτικής και ελάχιστα επεμβατικής χειρουργικής του Mount Sinai Medical Center στη Νέα Υόρκη, έχει πραγματοποιήσει περισσότερες από 4000 επιτυχημένες προστατεκτομές με τη μέθοδο της «έξυπνης» ρομποτικής. Όμως οι άνδρες αυτό που πραγματικά επιθυμούν να μάθουν είναι, πως μπορούν να προλάβουν την εμφάνιση του καρκίνου του προστάτη, ώστε να αποφύγουν τα περαιτέρω.

Περισσότεροι από 240000 άνδρες στις ΗΠΑ διαγιγνώσκονται με καρκίνο του προστάτη κάθε χρόνο και τις περισσότερες φορές όχι από τα συμπτώματα, αλλά μέσω της εξέτασης του αντιγόνου του προστάτη.

Ο γιατρός σημειώνει ότι η πρόληψη ξεκινά με την υγιεινή διατροφή, αλλά και την επιλογή πολλών και διαφορετικών τροφών. Για παράδειγμα, αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες βρίσκει κανείς στον καφέ, το πράσινο τσάι, το λιναρόσπορο, τη σόγια, τα ψάρια, το μπρόκολο, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και το χυμό του ροδιού. Αντιθέτως, ο περιορισμός του κόκκινου κρέατος, των αυγών, των αλλαντικών, του γάλακτος και των τροφίμων που περιέχουν ζάχαρη, μπορεί να βοηθήσει.

«Απολαύστε ένα πιάτο ζυμαρικών με κόκκινη σάλτσα θαλασσινών και συνοδεύστε το με κόκκινο κρασί. Το λυκοπένιο που βρίσκεται στις ντομάτες, το θείο του σκόρδου και η σερβερατρόλη από το κόκκινο σταφύλι, καταπολεμούν τον καρκίνο του προστάτη», δηλώνει ο Samadi. «Ακόμα και η ρίγανη που υπάρχει στην πίτσα βοηθάει!»

Ο ίδιος σημειώνει επίσης:

- Μείνετε ενεργοί. Μόλις λίγες ώρες άσκησης την εβδομάδα, είναι σε θέση να απομακρύνουν την πιθανότητα παχυσαρκίας και να βοηθήσουν το σώμα στην πρόληψη ασθενειών.

- Η τακτική σεξουαλική κορύφωση, έχει αποδειχθεί πως μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Δεν έχει σημασία εάν αυτό γίνεται με αυτοϊκανοποίηση ή με ολοκληρωμένη σεξουαλική πράξη.

- Κάνετε τακτικά Check up και μην παραλείπετε το τεστ PSA.

- Ενημερωθείτε για το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς σας.

- Μερικά συμπληρώματα, όπως το σελήνιο, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη.

«Πριν προβεί κανείς σε λήψη οποιουδήποτε συμπληρώματος ή φαρμακευτικής αγωγής, πρέπει να το έχει συζητήσει με το γιατρό του», επισημαίνει ο Samadi σε μια του δήλωση. «Καθημερινές δόσεις ενδεχομένως να βοηθήσουν, όμως μόνο ο γιατρός μπορεί να καθορίσει πόση ποσότητα είναι κατάλληλη για τον καθένα.»


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: