Πέμπτη, 25 Οκτωβρίου 2012

Οι φθαλικές ενώσεις υπεύθυνες για πρόωρη κλιμακτήριο

Κάθε μέρα όλο και κάτι ανακαλύπτεται, που μας κάνει να ανησυχούμε για την υγεία τη δική μας και της οικογένειάς μας. Τελευταίο εύρημα των ερευνητών είναι ότι κάποιες χημικές ουσίες, που υπάρχουν στα καλλυντικά, τις λακ και τις συσκευασίες των τροφίμων μπορεί να προκαλούν πρόωρη κλιμακτήριο στις γυναίκες!

Οι μελέτες έδειξαν ότι η υπερβολική έκθεση των γυναικείων οργανισμών στις φθαλικές ενώσεις προκαλεί πρόωρη κλιμακτήριο, κατά μέσον όρο 2,3 χρόνια νωρίτερα από τον μέσο όρο.

Ωστόσο, υπάρχουν και περιπτώσεις γυναικών, που παρουσιάζουν εμμηνόπαυση σχεδόν 15 χρόνια νωρίτερα.

Οι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον στο Σαιντ Λούις, συσχετίζουν τις ενώσεις αυτές με διαταραχή του αναπαραγωγικού συστήματος της γυναίκες, συμπεριλαμβανομένων των ωοθηκών, και πρόωρη εμμηνόπαυση.

Η δρ Ναταλία Γκρίντλερ και οι συνεργάτες της εξέτασαν τα επίπεδα φθαλικών ενώσεων στο αίμα ή στα ούρα 5.700 γυναικών και κατέγραψαν πότε μπήκαν στην εμμηνόπαυση.

Όσες είχαν τα υψηλότερα επίπεδα των ενώσεων, είχαν μπει στην εμμηνόπαυση σε ηλικία κάτω από 49 ετών, αντί για τα 51, που είναι η συνήθης ηλικία της κλιμακτηρίου.

Όπως, όμως, εξήγησε η δρ Γκρίντλερ στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Αναπαραγωγικής Ιατρικής, το οποίο διεξήχθη στο Σαν Ντιέγκο, μερικές γυναίκες μπήκαν 15 χρόνια νωρίτερα, στα 36 τους χρόνια.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση δεν είναι απλή υπόθεση, διότι σχετίζεται με πολύ υψηλότερα κρούσματα εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιοπάθειας, προβλημάτων στα οστά και επικίνδυνων εγκεφαλικών αιμορραγιών.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: