Τρίτη, 23 Οκτωβρίου 2012

Μπορεί το τυρί να βλάψει τη γονιμότητα ενός άντρα;

Οι άντρες που τρώνε περισσότερες από τρεις φέτες τυρί την ημέρα, μπορεί να βάζουν σε κίνδυνο τις πιθανότητες να γίνουν μπαμπάδες κάποια στιγμή, σύμφωνα με μια έρευνα.

Ακόμα και μικρές ποσότητες γαλακτοκομικών προϊόντων, που είναι πλήρη σε λιπαρά, έχει αποδειχθεί πως επηρεάζουν δραματικά τη γονιμότητα των ανδρών. Ακαδημαϊκοί του Χάρβαρντ ανακάλυψαν ότι, οι άντρες που τρώνε μόλις τρεις μερίδες την ημέρα από αυτά, έχουν φτωχότερη ποιότητα σπέρματος σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Ως μερίδα μπορεί να θεωρηθούν τα 28γρ τυριού, το ένα κουταλάκι του γλυκού κρέμα γάλακτος, η μια κουταλιά παγωτό ή το ένα ποτήρι πλήρες γάλα. Οι επιστήμονες πιστεύουν πως ενδέχεται να παρεμβαίνουν στην ικανότητα των ανδρών για αναπαραγωγή οι γυναικείες ορμόνες που υπάρχουν φυσιολογικά στο γάλα.

Μέχρι πρόσφατα οι επιστήμονες ασχολούνταν ως επί το πλείστων με το πώς μπορεί να επηρεάζονται οι γυναίκες με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν εύκολα παιδιά. Υπάρχουν, όμως, ολοένα και περισσότερες ενδείξεις ότι ο τρόπος ζωής των αντρών –και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και η διατροφή τους- μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός.

Επιστήμονας από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ στη Βοστόνη στις ΗΠΑ, έκανε συγκριτική μελέτη των διατροφικών συνηθειών 189 αντρών, ηλικίας 19 έως 25 ετών, οι οποίοι δεν ήταν υπέρβαροι και έκαναν τουλάχιστον 1,5 ώρα γυμναστική την εβδομάδα.

Όλοι συμπλήρωσαν ένα ερωτηματολόγιο, στο οποίο απάντησαν πόσο συχνά κατανάλωναν κρέας, φρούτα, γαλακτοκομικά προϊόντα και διάφορα άλλα είδη τροφίμων κατά τη διάρκεια μιας τυπικής εβδομάδας, ενώ οι ερευνητές εξέτασαν το σπέρμα τους, ελέγχοντας επίσης την κινητικότητά του, αλλά και το σχήμα του.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως οι άντρες που έτρωγαν περισσότερες της μιας μερίδας γαλακτοκομικών με όλα τους τα λιπαρά, είχαν 25% φτωχότερη ποιότητα σπέρματος από εκείνους που έτρωγαν λιγότερα.

Η επικεφαλής της μελέτης, Myriam Afeiche, εξήγησε ότι η γυναικεία ορμόνη «οιστογόνο» που υπάρχει στο γάλα και που προέρχεται από την αγελάδα, μπορεί να είναι αυτό που επηρεάζει τη γονιμότητα των αντρών, η οποία όμως, μπορεί να επηρεαστεί επίσης και από τα φυτοφάρμακα που, με κάποιο τρόπο, καταλήγουν να υπάρχουν στα γαλακτοκομικά, συμπλήρωσε.

Ωστόσο, ο Δρ Allan Pacey, ειδικός στη γονιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ και Πρόεδρος της Βρετανικής Εταιρείας Γονιμότητας δήλωσε ότι, οι άντρες δεν πρέπει να εγκαταλείψουν την κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων εξαιτίας μιας τέτοιας μελέτης. Αν και η γονιμότητα των αντρών φαίνεται να σημειώνει σταθερή μείωση, δεν έχει ακόμα φτάσει σε επικίνδυνα σημεία, επισημαίνει τέλος.

Οι ερευνητές θα παρουσιάσουν τα ευρήματά τους στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Ιατρικής Εταιρείας για την Αναπαραγωγή στο Σαν Ντιέγκο, στην Καλιφόρνια.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: