Δευτέρα, 1 Οκτωβρίου 2012

Η συχνή χρήση ηρεμιστικών είναι ανησυχητική

Πάρα πολλοί άνθρωποι μπορεί να βλάπτουν την υγεία τους με το λαμβάνουν ηρεμιστικά χάπια χωρίς τη συμβουλή ενός ειδικού, μια και σύμφωνα με τη Βασιλική Φαρμακευτική Εταιρεία, οι μισοί από αυτούς που έχουν αϋπνίες δεν έχουν ρωτήσει κανέναν για τα χάπια που παίρνουν.

Ένας στους τρείς ανθρώπους θεωρείται πως υποφέρει από κακό ύπνο ή αϋπνία. Η κατάσταση αυτή μπορεί να είναι απόρροια ψυχιατρικών προβλημάτων, όπως η κατάθλιψη, οι διαταραχές άγχους και η σχιζοφρένια, ή ακόμα και απλού στρες. Όμως υπάρχουν και άλλες ασθένειες που π


ροκαλούν τέτοια προβλήματα, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της νόσου του Αλτσχάιμερ και των ορμονικών διαταραχών, που θέλουν ιδιαίτερη μεταχείριση για να επιλυθεί το πρόβλημά τους.

Σε έρευνα που έγινε, το 30% των ανθρώπων δήλωναν ότι είχαν πάρει υπνωτικά χάπια για περισσότερο από ένα μήνα χωρίς καμία ιατρική συμβουλή, ενώ το 14% για περισσότερο από έξι μήνες.

Ειδικοί επισημαίνουν πως είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι τόσοι πολλοί άνθρωποι κάνουν κατάχρηση υπνωτικών χαπιών. Ενδεχομένως αυτή η τακτική να είναι αποτελεσματική για μια βραχυπρόθεσμη θεραπεία, αλλά δεν πρέπει να συνεχίζεται επί μακρόν χωρίς τη συμβουλή ειδικών, αφού μπορεί να οδηγηθεί ο χρήστης σε μεγάλες περιπέτειες υγείας, επιδεινώνοντας μια κατάσταση που μπορεί στην αρχή να ήταν ήπια.

Σε καμία περίπτωση η «αυτο- διάγνωση» δεν έχει θετικά αποτελέσματα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τη χρόνια λήψη φαρμάκων χωρίς σχετική ιατρική οδηγία. Το ζήτημα δεν είναι μόνο η λύση του συμπτώματος στιγμιαία, αλλά η αναζήτηση και ίαση της αιτίας που το προκάλεσε. Πράγμα που δεν μπορεί να γίνει χωρίς τη συμβουλή ιατρού.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: