Σάββατο, 13 Οκτωβρίου 2012

Η Εχινάκια αποτρέπει το κρυολόγημα

Η Εχινάκια (Echinacea) μπορεί να αποτρέψει τα κρυολογήματα, ιδιαίτερα σε άτομα που είναι επιρρεπή σε αυτά, σύμφωνα με τη μεγαλύτερη κλινική μελέτη που έχει γίνει ποτέ για το συγκεκριμένο φυτικό φάρμακο.

Δοκιμές σε 750 άτομα έδειξαν ότι η καθημερινή λήψη αυτού του φαρμάκου για περίοδο τεσσάρων μηνών, μειώνει τον αριθμό των κρυολογημάτων αλλά και τη διάρκεια της ασθένειας, κατά 26% μέσο όρο.

Επίσης, η θεραπευτική αγωγή με Echinacea ελαττώνει τον αριθμό των επαναλαμβανομένων κρυολογημάτων, από τα οποία υποφέρουν άτομα με αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα ή με πλούσιο ιστορικό γριπών κατά το παρελθόν, σε ποσοστό 60%!

Προηγούμενες μελέτες για την Echinacea, είχαν δείξει στο παρελθόν πως μειώνει τα συμπτώματα των κρυολογημάτων, όμως υπήρχαν μειωμένες αντικειμενικές αποδείξεις γι αυτό. Η πρόσφατη μεγάλη μελέτη που έγινε για τη θεραπεία, αποδεικνύει ότι και μειώνει τα συμπτώματα, αλλά αρκετές φορές τα αποτρέπει κιόλας, μειώνοντας έτσι και τις ποσότητες της παρακεταμόλης που το άτομο αναγκαζόταν να λαμβάνει εξαιτίας της ασθένειας. 

Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτείται μερικώς από την Ελβετική κατασκευαστική του Echinoforce, δημοσιοποιήθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine. Αρχικός σκοπός της μελέτης ήταν η διερεύνηση της ασφάλειας της θεραπείας, η οποία φαίνεται πως δεν έχει καμία δυσμενή συνέπεια (οι συμμετέχοντες ήταν άνω των 18 ετών).

Η Βρετανική Ρυθμιστική Αρχή Φαρμάκων βέβαια προειδοποιεί ότι, η λήψη της Echinacea για παιδιά κάτω των 12 ετών, ενδεχομένως να μην είναι ενδεδειγμένη, αφού ελλοχεύει ο κίνδυνος σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων, όπως είναι το πρήξιμο του στόματος και της γλώσσας, αφού εξάγεται από το φυτό Eastern Purple Coneflower.

Οι επιστήμονες είναι φιλόδοξοι και πιστεύουν ότι μπορεί να προκαλεί μέχρι και 95% μείωση των κρυολογημάτων που προκαλούνται από ιούς, καθώς φαίνεται το φυτό να τους καταπολεμά. Παράλληλα, διαπιστώνεται ότι ενισχύει το ανοσοποιητικό, αφήνοντας έκπληκτους τους επιστήμονες με τις ιδιότητές του.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: