Δευτέρα, 22 Οκτωβρίου 2012

Τελικά η ζωή ξεκινάει μετά τα 40!

Αποδεικνύεται πως το παλιό γνωμικό που έλεγε ότι η ζωή αρχίζει στα 40 είναι αλήθεια τελικά, εφόσον βέβαια γίνει διακοπή του καπνίσματος, σταματήσει κανείς να πίνει αλκοόλ, ξεκινήσει τη βρώση φρούτων και λαχανικών, ενώ εκ παραλλήλου κάνει γυμναστική, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας μελέτης.

Οι ερευνητές έψαχναν να βρουν τι αντίκτυπο θα μπορούσε να έχει στην υγεία η απόκτηση κάποιων καλών συνηθειών σε μια περίοδο άνω των 16 ετών. Αυτό αφορούσε άτομα ηλικίας 60 ετών και πάνω, με καλή κινητικότητα, καλή ψυχική υγεία, αλλά και που δεν έπασχαν από κάποια χρόνια πάθηση.

Μια μελέτη, στην οποία συμμετείχαν πάνω από 5000 άτομα, ηλικίας 42 έως 63 ετών, αποκάλυψε πως μεμονωμένες συμπεριφορές, όπως το να παραμένει κανείς ενεργός, απέδιδαν ένα μικρό μόνο πλεονέκτημα.

Ωστόσο, η επικεφαλής της μελέτης Δρ Siverine Sabia, από το Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, πρόσθεσε: «Η μελέτη μας δείχνει την αθροιστική επίδραση των υγιών συμπεριφορών για την επίτευξη μιας καλής γήρανσης του οργανισμού – όσο περισσότερες είναι αυτές οι συμπεριφορές που υιοθετεί ένα άτομο, τόσο μεγαλύτερο είναι τελικά και το όφελος».

Εκείνοι που κάνουν γυμναστική, τρώνε λαχανικά, δεν καπνίζουν και καταναλώνουν περιορισμένες ποσότητες αλκοόλ, έχουν περισσότερες πιθανότητες να απολαύσουν καλύτερα χρόνια κατά το γήρας. Οι συμμετέχοντες που είχαν τέσσερεις υγιείς συμπεριφορές, σύμφωνα με τη μελέτη, τετραπλασίασαν την ευκαιρία τους να έχουν καλύτερα γηρατειά, σε σύγκριση με εκείνους που δεν ακολουθούσαν τίποτα από τα προαναφερθέντα.

Μια άλλη, Γάλλο –Βρετανική μελέτη εξέτασε στοιχεία από 5100 ανθρώπους κατά τα έτη 1991-1994, που δεν είχαν καρκίνο, καρδιακή νόσο ή δεν είχαν υποστεί κάποιο εγκεφαλικό επεισόδιο. Όσοι από αυτούς εξακολουθούσαν να είναι εν ζωή τα έτη 2007- 2009, επανεκτιμήθηκαν.

Από το σύνολο των συμμετεχόντων, 549 είχαν πεθάνει κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης, 953 χαρακτηρίστηκαν από τους επιστήμονες ότι έχουν γεράσει πολύ καλά, ενώ τα υπόλοιπα άτομα μεγάλωσαν όπως ο γενικός πληθυσμός.

Εκείνοι που είχαν γεράσει «καλά», ήταν πιο πιθανό να είχαν ακολουθήσει και τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σύγκριση με εκείνους που είχαν μεγαλώσει κανονικά -32% έναντι 24%  και 18% από την ομάδα των εκλιπόντων.

Η καθηγήτρια τέλος επισημαίνει πως: «Οι πολλές υγιεινές επιλογές στον τρόπο ζωής, φαίνεται να αυξάνουν την πιθανότητα οι άνθρωποι να φτάνουν στην τρίτη ηλικία απαλλαγμένοι από ασθένειες και πλήρως ενεργοί».

Η μελέτη δημοσιεύεται στο περιοδικό Canadian Medical Association.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: