Κυριακή, 21 Οκτωβρίου 2012

Δώστε στα παιδιά σας ερεθίσματα έως 4 ετών!

Ερευνα από το Κέντρο Νευρολογίας και Κοινωνίας του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια κατέδειξε ότι όσο περισσότερα ερεθίσματα έχει ένα παιδί έως τα 4 χρόνια του, τόσο αυξάνει τις πιθανότητες να γίνει πιο έξυπνο, καθώς μεγαλώνει!

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η γνωσιακή διέγερση από τους γονείς, διάβασμα βιβλίων και ενασχόληση με εκπαιδευτικά παιχνίδια, αποτελεί βασικό παράγοντα για την ανάπτυξη ορισμένων σημείων του φλοιού του εγκεφάλου ακόμα και 15 χρόνια μετά τη νηπιακή ηλικία μας!

Οι επιστήμονες παρακολούθησαν 64 παιδιά από 4 ετών, οπότε και μπήκαν στα σπίτια τους καταγράφοντας τις συνήθειες τους. Εδωσαν βάση στο αν οι γονείς τους διάβαζαν βιβλία, αν έπαιζαν παιχνίδια με εκπαιδευτικό περιεχόμενο, αν ασχολούνταν τη μουσική κλπ, ενώ ταυτόχρονα αξιολόγησαν τη σχέση με τους γονείς τους, αν δηλαδή ήταν σχέση βαθιά στοργική, ισορροπήμενη ή και αδιάφορη.

Οταν τα παιδιά έφτασαν σε ηλικία 17 έως 19 ετών, υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία εγκεφάλου. Ετσι αποδείχθηκε ότι η ανάπτυξη του φλοιού του εγκεφάλου στο τέλος της εφηβείας συνδεόταν άρρηκτα με τo πλήθος των ερεθισμάτων κάθε παιδιού σε ηλικία τεσσάρων ετών.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: