Κυριακή, 9 Σεπτεμβρίου 2012

Ομάδα αίματος και καρδιοπάθειες σχετίζονται

Το να γνωρίζεις την ομάδα αίματός σου είναι πολύ σημαντικό σε περίπτωση που χρειαστεί να κάνεις μια μετάγγιση αίματος, όμως μήπως μπορεί επίσης να έχει και άμεση σχέση με τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων;

Κάποιοι ερευνητές υποψιάζονται ότι ο τύπος αίματος κάθε ανθρώπου, μπορεί να εμπλέκεται στον τρόπο που εκδηλώνεται μια φλεγμονή ή να επηρεάζει τα επίπεδα της «κακής» (LDL) χοληστερόλης, αυξάνοντας έτσι τους παράγοντες κινδύνου για καρδιοπάθεια.

Μεγάλες μελέτες ανά τον κόσμο, έχουν αποδείξει πως η συσχέτιση είναι μεγάλη. Έτσι, σε μια από αυτές, η οποία έγινε στην Ιταλία, βρέθηκε ότι ανάμεσα σε 5000 εθελοντές, εκείνοι που είχαν ομάδες αίματος Α, Β και ΑΒ, εμφάνιζαν μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων από καρδιοπάθειες, συγκριτικά με ανθρώπους που ανήκαν στην ομάδα αίματος Ο.

Επίσης, σε έρευνα που έγινε από το Χάρβαρντ, όπου αναλύθηκαν στοιχεία 90000 ατόμων, παρατηρήθηκε πως, σε σχέση με άτομα ομάδας αίματος Ο, εκείνοι που ανήκαν στην ΑΒ παρουσίαζαν 23% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιοπάθεια. Οι άνθρωποι ομάδας Α 5% υψηλότερο κίνδυνο και τα άτομα της Β εμφάνιζαν 10% μεγαλύτερο κίνδυνο από ότι εκείνα της ομάδας αίματος Ο.

Οι ερευνητές βέβαια επισημαίνουν πως, η αύξηση κινδύνου εξαιτίας της ομάδας αίματος, είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με άλλους παράγοντες, όπως είναι διατροφή, η άσκηση και το στρες. Άλλωστε, τα προαναφερθέντα είναι στην ευχέρεια του καθενός να τα βελτιώσει, ενώ για την ομάδα αίματος δεν μπορεί να κάνει κανείς κάτι για να την αλλάξει.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: