Σάββατο, 8 Σεπτεμβρίου 2012

Προσοχή στην αγορά σχολικών ειδών για το παιδί σας

To Kέντρο για την Υγεία, το Περιβάλλον και τη Δικαιοσύνη (Center for Health, Environment & Justice, CHEJ) στις ΗΠΑ εξέδωσε το ετήσιο οδηγό του για τις προμήθειες των γονιών σε σχολικά προϊόντα με την επισήμανση να προτιμώνται τα PVC free, τόσο σε τσάντες και σακίδια, όσο και στα τάπερ που επιλέγουμε για να αποθηκεύουμε το φαγητό των μικρών μαθητών μας.

Σύμφωνα με τις οδηγίες θα πρέπει να αποφεύγουμε o,τιδήποτε περιέχει χλωριούχο πολυβινύλιο (PVC* ή βινύλιο) καθώς η παραγωγή και η απόρριψη του PVC έχουν συνδεθεί με καρκινογενέσεις και διαταραχές του αναπαραγωγικού συστήματος.

Το PVC περιέχει επικίνδυνα χημικά πρόσθετα όπως φθαλικές ενώσεις, μόλυβδο, κάδμιο ή οργανοκασσιτερικές ενώσεις, οι οποίες μπορεί να είναι τοξικές. Τέτοιες ουσίες μπορεί να περιέχονται σε σακίδια, κυτία γεύματος, ντοσιέ, τετράδια κλπ..

Πάνω από το 90% όλων των φθαλικών ενώσεων χρησιμοποιούνται για να μαλακώσουν το PVC.

Τα παιδιά είναι επικίνδυνο να εκτίθενται ακόμη και από πολύ χαμηλά επίπεδα έκθεσης σε αυτές τις τοξικές ενώσεις και γι’ αυτό είναι σημαντικό να αγοράζουμε προϊόντα PVCfree

Το γεγονός ότι η νομοθεσία για το βινίλιο και τα βαρέα μέταλλα δεν είναι σε όλο τον κόσμο η ίδια επιτρέπει την κυκλοφορία τέτοιων προϊόντων, και γι’ αυτό οι γονείς πρέπει να ελέγχουν ό,τι αγοράζουν για το παιδί τους.

Στις τσάντες που πρόκειται να αγοράσετε ελέγξτε την ετικέτα προέλευσης και αποφύγετε τα έντονα χρώματα καθώς μπορεί να περιέχουν και αυτά βαρέα μέταλλα.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: