Τετάρτη, 26 Σεπτεμβρίου 2012

Τα παυσίπονα κάνουν χειρότερα τα πράγματα!

Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι υποφέρουν από ανυπόφορους πονοκεφάλους που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση παυσίπονων, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Έως και το 50% του πληθυσμού έχει τακτικά πονοκέφαλο, που προκαλείται από τα ίδια τα φάρμακα που λαμβάνονται για να περιορίσουν τον πόνο. Ο κίνδυνος είναι μεγαλύτερος για όσους παίρνουν ασπιρίνη, ιβουπροφαίνη ή παρακεταμόλη, τουλάχιστον μέρα παρ ημέρα για τη θεραπεία είτε του πονοκεφάλου είτε κάποιας άλλης επίπονης κατάστασης.

Το National Institute for Health and Clinical Excellence's λέει πως, η λήψη πάρα πολλών τέτοιων φαρμάκων μπορεί να κάνει τελικά τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, κάνοντας τον πάσχοντα επιρρεπή σε περισσότερους πονοκεφάλους και βάζοντάς τον σε ένα φαύλο κύκλο, άλγους και χαπιών.

Η αλήθεια είναι πως πλέον οι γιατροί συνταγογραφούν πάρα πολύ εύκολα αναλγητικά, αφήνοντας απ’ έξω –θα έλεγε κανείς- εναλλακτικές θεραπείες οι οποίες θα μπορούσαν να βοηθήσουν πολύ κόσμο, χωρίς φάρμακα και με καλύτερα αποτελέσματα κυρίως σε απλούς πονοκεφάλους.

Ο Δρ Gillian Leg, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της NICE (National Institute for Health and Clinical Excellence's), είπε ότι σε πολλούς ανθρώπους δεν έχει γίνει μια σωστή και έγκαιρη διάγνωση από τους θεράποντες, προσθέτοντας: «Τα βασικά συμπτώματα που διακρίνουν τον πρωτοπαθή πονοκέφαλο και τα χαρακτηριστικά εκείνου που προέρχεται από κατάχρηση φαρμάκων, μπορούν να μπερδευτούν ή συνήθως να αγνοηθούν, κάνοντας τον ασθενή να ψάχνει να ανακαλύψει πιθανές –ανύπαρκτες- αιτίες των πονοκεφάλων του.»

«Τέτοιες καταστάσεις συνήθως οδηγούν σε καθυστέρηση της λήψης επαρκούς ανακούφισης από τον πόνο, ενώ στην ουσία τα πράγματα θα ήταν πολύ πιο απλά.»

Η πλειονότητα των πονοκεφάλων, δεν προέρχεται από κάποιον όγκο στον εγκέφαλο ή άλλα τόσο σοβαρά προβλήματα υγείας, παρά μόνο από απλή κόπωση. Οι ειδικοί συμβουλεύουν τους ασθενείς να ανατρέχουν πρώτα σε πιο απλές λύσεις και κατόπιν στη χρήση φαρμάκων.

  
Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: