Δευτέρα, 17 Σεπτεμβρίου 2012

Ασπίδα τα λαχανικά κατά του καρκίνου του προστάτη

Η πλούσια σε αντιοξειδωτικά και λαχανικά διατροφή και η μεσογειακή δίαιτα συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, ο οποίος πλήττει περισσότερο του άνδρες των ανεπτυγμένων χωρών. Η αύξηση της ηλικίας, η γενετική προδιάθεση, η γεωγραφική περιοχή , η διατροφή και η επαγγελματική έκθεση σε βαρέα μέταλλα αποτελούν τους κυριότερους παράγοντες κινδύνου για την εκδήλωση του καρκίνου του προστάτη.

«Το 80% των ανδρών άνω των 80 έχουν καρκίνο του προστάτη, ενώ όσοι έχουν συγγενείς πρώτου βαθμού μ αυτό το είδος του καρκίνου έχουν διπλάσια πιθανότητα να προσβληθούν και αυτοί» ανέφερε ο διευθυντής του Ουρολογικού Τμήματος του Θεαγενείου, χειρουργός ουρολόγος Νικόλαος Δημάσης σε ενημερωτική εκδήλωση για την πρόληψη του καρκίνου του προστάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε με αφορμή το 45ο ράλι της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το οποίο θα διεξαχθεί στις 15 Σεπτεμβρίου, στη νότια πύλη της ΔΕΘ.

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί το 15% των καρκίνων του άνδρα στις ανεπτυγμένες χώρες ενώ στις αναπτυσσόμενες χώρες το ποσοστό είναι μόλις 4%. Στην Ευρώπη είναι ο πιο συχνός από τους συμπαγείς όγκους- σε συχνότητα 214 διαγνώσεις ανά 1000 άνδρες. Από το 1985 και μετά καταγράφθηκε αύξηση των θανάτων σε πολλές χώρες και παρατηρήθηκε διαφορά στη συχνότητα ανά περιοχές- Κράτη. Η Σουηδία κατέχει στην Ευρώπη την πρώτη θέση με 37% στο σύνολο των νεοπλασμάτων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: