Παρασκευή, 14 Σεπτεμβρίου 2012

Οι πιθανότητες για καρκίνο του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία

Ο καρκίνος του προστάτη αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο στους άνδρες και τη δεύτερη συνηθέστερη αιτία θανάτου από καρκίνο. Οι πιθανότητες καρκίνου του προστάτη αυξάνονται με την ηλικία. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών το 30% των ανδρών θα προσβληθούν στην ηλικία των 50 ετών και το 80% στα 80 χρόνια.

«Σήμερα η έγκαιρη διάγνωση είναι εφικτή, αρκεί κάθε άνδρας να ευαισθητοποιηθεί και να μάθει γι' αυτό. Η θεραπεία κάθε περίπτωσης είναι μοναδική, και ενώ σε άνδρες πάνω απο τα 70 έτη αρκεί ίσως μόνο η παρακολούθηση, σε νέους ασθενείς η αντιμετώπιση πρέπει να γίνει γρήγορα και επιθετικά» δήλωσε ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ) καθηγητής Ουρολογίας στο ΑΠΘ, Δημήτρης Χατζηχρήστου και πρόσθεσε "εάν γνωρίζουμε δεν πρέπει να τον φοβόμαστε".

Ο προληπτικός έλεγχος ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του προστάτη αφού είναι πολύ πιο εύκολο να θεραπευθεί αν εντοπιστεί σε πρώιμο στάδιο και πριν εξαπλωθούν τα καρκινικά κύτταρα και σε άλλα μέρη του σώματος (μεταστάσεις). Ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος του προστάτη που έχει καθιερωθεί από δεκαετίες περιλαμβάνει εξέταση PSA και δακτυλική εξέταση του προστάτη. Σε περίπτωση που είτε το PSA είναι αυξημένο, είτε η δακτυλική εξέταση δεν είναι φυσιολογική, ο Ουρολόγος θα προτείνει να γίνει βιοψία του προστάτη. Η βιοψία είναι η μόνη εξέταση που θέτει τη διάγνωση του καρκίνου.

Να σημειωθεί ότι το Ινστιτούτο Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων (ΙΜΟΠ), με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου του προστάτη (15 Σεπτεμβρίου), και με σύνθημα «αντιμετωπίΖΩ τον καρκίνο του προστάτη», δημιούργησε το πρώτο ελληνικό infographic (πληροφοριακό γράμμημα) για την πάθηση το οποίο περιλαμβάνει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζει κανείς προκειμένου να την αντιμετωπίσει επιτυχώς. Το infographic λειτουργεί ως οδηγός για όποιον θέλει βασικές πληροφορίες για την ασθένεια και οδηγίες πρόληψης από αυτήν.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: