Πέμπτη, 13 Σεπτεμβρίου 2012

Οι υπερωρίες αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 80%

Οι πολλές ώρες εργασίας αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων έως και κατά 80%, αναφέρει μια νέα μεγάλη μελέτη, η οποία διαπίστωσε πως οι εργαζόμενοι που κάνουν συστηματικά υπερωρίες υπόκεινται συχνά σε καρδιακές προσβολές και εγκεφαλικά επεισόδια.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι υπάρχει ένας σύνδεσμος άγχους, αυξημένης αρτηριακής πίεσης και ανθυγιεινής διατροφής, που ενδεχομένως να καταδικάζει χιλιάδες εργαζόμενους να εμφανίσουν πρόωρα καρδιακά προβλήματα.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται στο περιοδικό «American Journal of Epidemiology», προέκυψαν από το συνδυασμό των δεδομένων διαφόρων μελετών κατά τα διάρκεια των τελευταίων 50 ετών.

Στη Βρετανία οι εργαζόμενοι βρίσκονται στη δουλειά τους κατά μέσο όρο 42,7 ώρες την εβδομάδα και ενώ αυτός ο μέσος όρος είναι από τους μεγαλύτερους στην Ευρώπη, η Ελλάδα και η Αυστρία τον ξεπερνούν! Αντιθέτως, οι Γερμανοί εργάζονται κατά μέσο όρο μόνο 42 ώρες την εβδομάδα και οι Δανοί 39,1.

Σύμφωνα όμως με έρευνα, οι Γερμανοί είναι εκείνοι που θα βγουν κερδισμένοι και οι Έλληνες –που εργάζονται πολύ περισσότερο- θα έρθουν αντιμέτωποι με σοβαρότατα προβλήματα υγείας, εξαιτίας ακριβώς αυτής της εργασιομανίας.

Όταν, λοιπόν, οι ερευνητές συνδύασαν τα αποτελέσματα όλων των ερευνών (και των 50 ετών), βρήκαν ότι όσοι δουλεύουν υπερωρίες έχουν 40-80% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρδιακές παθήσεις από ότι οι συνάδελφοί τους που εργάζονταν λιγότερες ώρες, ενώ αργότερα στη ζωή φαίνεται να αυξάνεται και ο κίνδυνος της άνοιας.
Σε μια έκθεση πορισμάτων αναφέρεται ότι, τα άσχημα αυτά αποτελέσματα οφείλονται στην παρατεταμένη έκθεση των ατόμων σε ψυχολογικό στρες, στην έλλειψη άσκησης και την κακή διατροφή.

Οι μεσήλικες εργαζόμενοι που έχουν 55 ή και περισσότερες ώρες εργασίας την εβδομάδα στο ενεργητικό τους, εμφανίζουν φτωχότερη εγκεφαλική λειτουργία, από ότι εκείνοι που δουλεύουν περί τις 40 ώρες, ενώ παράλληλα σημειώνουν χαμηλότερο σκορ στα τεστ μέτρησης νοημοσύνης, της βραχυπρόθεσμης μνήμης και της ανάκλησης λέξεων.

Η επίδραση της υπέρ- εργασίας είναι τόσο έντονη, που μπορεί κανείς να παρομοιάσει το μέγεθός της με εκείνη του καπνίσματος, σημαντικού παράγοντα κινδύνου για την άνοια!


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: