Παρασκευή, 17 Αυγούστου 2012

Πως η λήψη αντιβιοτικών μπορεί να κάνει κακό;

Πως μπορεί η κατανάλωση αντιβίωσης να μας κάνει να παίρνουμε κιλά, να μας αρρωσταίνει και να μας καθιστά πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα; Με την πρώτη ματιά όλα αυτά ενδεχομένως να ακούγονται περίεργα και να αντικρούονται με τα μέχρι τώρα δεδομένα. Όμως, φαίνεται ότι δεν είναι και εκτός πραγματικότητας.

Εδώ και χρόνια οι γιατροί προειδοποιούν πως δεν πρέπει να λαμβάνονται αντιβιοτικά για καταστάσεις απλές, όπως είναι ένας βήχας ή ένα κρυολόγημα. Αυτό επειδή, εν μέρει, δεν έχουν καμία επίδραση στους ιούς που προκαλούν αυτές τις ασθένειες, μια και η ευρεία χρήση τους οδηγεί σε αντίσταση και σε ανάπτυξη υπέρ-ιών.

Επιπλέον, οι επιστήμονες πιστεύουν πως, η υπερβολική συνταγογράφηση αντιβιοτικών θα μπορούσε να βλάψει την υγεία μας πολύ άμεσα, αφανίζοντας τα βακτήρια του εντέρου μας και εξαιτίας αυτού, να πάρουμε πολλά κιλά και να γίνουμε πιο επιρρεπείς σε αυτοάνοσα νοσήματα, όπως είναι το έκζεμα.

Αντιθέτως, η κατανάλωση προβιοτικών προϊόντων έχει αποδειχθεί πως, αποκαθιστά τη χλωρίδα του εντέρου, οδηγώντας σε μείωση του βάρους και βελτίωση της υγείας του ατόμου, μάλλον εξαιτίας της καλής κατάστασης του συγκεκριμένου οργάνου.

Οι ερευνητές αναφέρουν πως, «τα βακτήρια του εντέρου απελευθερώνουν χημικές ουσίες που μπορούν να ενεργοποιήσουν ή να απενεργοποιήσουν τα ανθρώπινα γονίδια, πάντα όμως με τον πιο ευεργετικό για την υγεία τρόπο».

Η εξεύρεση μέσων για την ενίσχυση αυτού του αποτελέσματος, θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπείες, αφήνοντας πίσω τη χρήση των αντιβιοτικών, που η μεν λογική χρήση τους είναι ευεργετική, η υπερβολική όμως, οδηγεί σε σημαντικά προβλήματα.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: