Τετάρτη, 29 Αυγούστου 2012

Φάβα η θρεπτική

Η φάβα είναι το μοναδικό όσπριο που καταναλώνεται κατά κόρον το καλοκαίρι, ενώ το χειμώνα συνήθως δίνει τη θέση της σε όλα τα υπόλοιπα. Αποτελεί αγαπημένο φαγητό των Ελλήνων, που στο άκουσμά της κατευθείαν σκέφτονται το νησί προέλευσής της. Τη Σαντορίνη.

Η φάβα βγαίνει από το φυτό λαθούρι, ένα είδος κουκιών, ψυχανθές και δικοτυλήδονο. Τα σποράκια αυτού του φυτού αλέθονται ή βράζονται και γίνονται χυλός, δημιουργώντας ένα απίστευτο γευστικό αποτέλεσμα, γνωστό και ως φάβα.

Η θρεπτική αξία αυτού του οσπρίου είναι τεράστια, μια και έχει λίγα κορεσμένα λιπαρά και χοληστερόλη, αποτελεί καλή πηγή φυτικών ινών και πρωτεϊνών, ενώ παράλληλα βοηθά στην καλή λειτουργία του εντέρου, προστατεύοντάς το από τον καρκίνο, αλλά επίσης φαίνεται να βοηθά και στη διατήρηση των επιπέδων του σακχάρου και της χοληστερόλης του αίματος.

Δεν περιέχει καθόλου νάτριο, ενώ αντιθέτως είναι καλή πηγή καλίου, καθιστώντας την εξαιρετική τροφή για άτομα με υπέρταση και καρδιοπάθειες. Η φάβα είναι πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κυρίως φυλλικό οξύ και μεταλλικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο χαλκός και το μαγνήσιο, που βοηθά στη διατήρηση της μνήμης.
Η εξαιρετικές αυτές ιδιότητές της, την έχουν τοποθετήσει μέσα στα ελληνικά σπίτια, βάζοντάς την σε περίοπτη θέση στο τραπέζι.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: