Τρίτη, 28 Αυγούστου 2012

Τι πρέπει να προσέχουμε, όταν επιλέγουμε αυγά

Το αυγό είναι κατά γενική ομολογία πολύ σημαντικό σε ένα πλήρες διαιτολόγιο για κάθε παιδί, αλλά ακόμα πιο σημαντικός είναι ο τρόπος που το επιλέγουμε.

Τα αυγά δεν πρέπει να διατίθενται χωρίς πιστοποίηση από αμφιβόλου προέλευσης πηγές, καθώς είναι μία τροφή που χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα και συντήρηση μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή.

Τα αυγά ενδέχεται να περιέχουν σαλμονέλα, ένα βακτήριο που σχετίζεται με τροφικές δηλητηριάσεις.

Το mother.gr συγκέντρωσε για εσάς ορισμένες σημαντικές πληροφορίες, τις οποίες πρέπει να γνωρίζετε, όταν αγοράζετε αυγά για την οικογένειά σας.

Στην ευρωπαϊκή αγορά τα μόνα αυγά που μπορούν να προσφέρονται για κατανάλωση στα σημεία λιανικής πώλησης είναι τα αυγά, που δεν έχουν υποστεί επώαση ή βρασμό και που εμπίπτουν στην "Κατηγορία Α" (στη συσκευασία μπορεί να αναγράφονται ή/και οι λέξεις "Φρέσκα αυγά").

Η "Κατηγορία Α" αναφέρεται σε αυγά φυσιολογικά (με καθορισμένο σχήμα), καθαρά, ανέπαφα (χωρίς ρωγμές ή άλλου είδους ραγίσματα), με μικρό αεροθάλαμο (μικρότερο των 6 χιλιοστών) και χωρίς οσμή από ξένα σώματα.

Οι παραγωγοί/κέντρα συσκευασίας αυγών πρέπει να παρέχουν πάνω στη συσκευασία και τις ακόλουθες πληροφορίες:

1. Τον αριθμό των αυγών στη συσκευασία (π.χ. 6 αυγά).
2. Τη μέθοδο παραγωγής (Συνήθη ή Κλωβοστοιχίας, Στρωμνής ή Αχυρώνα, Ελεύθερης βοσκής, Βιολογικά). Στην περίπτωση χρήσης αναβαθμισμένων/ διευθετημένων κλωβών μπορούν να αναγράφονται οι λέξεις «Αναβαθμισμένοι/ Διευθετημένοι κλωβοί».

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: