Σάββατο, 25 Αυγούστου 2012

Τα ψέματα επηρεάζουν την υγεία!

Ένα αθώο ψεματάκι τώρα εδώ, αργότερα ένα παραπέρα και κανένας δεν έχει καταλάβει τίποτα. Που λοιπόν θα μπορούσε να πειράξει ένα τόσο δα μικρό ψέμα, αν δεν σε ανακαλύψουν;

Και όμως. Οι περισσότεροι από εμάς λένε ψέματα περίπου 11 φορές την εβδομάδα ή μια με δύο φορές την ημέρα. Όλα αυτά τα ψέματα λοιπόν, μπορούν να οδηγήσουν σε πονοκεφάλους, πόνο στο λαιμό, καθώς και σε καταθλιπτικά ή έντονα στρεσογόνα συναισθήματα.

Η Anita Kelly, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο Notre Dame στην Ιντιάνα, πέρασε 10 εβδομάδες παρακολουθώντας την υγεία 110 ενηλίκων. Στους μισούς από αυτούς ζήτησε να σταματήσουν να λένε ψέματα κατά τη διάρκεια της μελέτης -αν και είχαν ακόμα την ευχέρεια να παραλείψουν την αλήθεια, να κρατήσουν μυστικά, καθώς και να αποφύγουν ζητήματα που θα ήθελαν να μην απαντήσουν. Οι άλλοι μισοί συμμετέχοντες δεν έλαβαν καθόλου οδηγίες σχετικά με τα ψέματα, αν και γνώριζαν πως θα έπρεπε να αναφέρουν τον αριθμό των ψεμάτων που είχαν πει σε διάστημα μιας εβδομάδας στους ερευνητές.

Εκτός από το τεστ ψεύδους, στο οποίο υποβάλλονταν κάθε εβδομάδα οι εθελοντές, συμπλήρωσαν και ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τη σωματική και ψυχική τους υγεία, καθώς και για την ποιότητα των σχέσεών τους.

Στα αποτελέσματα διαπιστώθηκε πως και οι δύο ομάδες ψεύδονταν λιγότερο, όμως τα άτομα που δεν έλεγαν κανένα ψέμα (πρώτη ομάδα), εμφάνισαν σημαντική βελτίωση στην υγεία τους!

Η έρευνα έδειξε πως, εκείνος ο οποίος λέει την αλήθεια, δεν παρουσιάζει αύξηση των ορμονών στρες, οπότε δεν αυξάνει τον καρδιακό του παλμό, όπως επίσης και την αρτηριακή του πίεση. Το στρες μειώνει τα λευκοκύτταρα του οργανισμού, που καταπολεμούν τις λοιμώξεις και αυτό, με την πάροδο των ετών, μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση οσφυαλγίας, πονοκεφάλων τάσης, ταχυπαλμίες, προβλήματα εμμήνου ρύσεως, καθώς ακόμα και στειρότητα.

Για να διατηρηθεί ένα ψέμα χρειάζεται πολύ ενέργεια, κόπος και στρες (από την πρώτη κιόλας στιγμή που θα το σκεφτεί κανείς). Αν ένας άνθρωπος έχει πει ακόμα και ένα αθώο ψεματάκι, την επόμενη φορά που θα συμμετάσχει σε μια κουβέντα με το άτομο στο οποίο είχε πει ψέματα αρχικά, είναι βέβαιο πως θα σκέφτεται τις απαντήσεις πολύ καλύτερα, αλλά και θα αισθάνεται στρες, μήπως και αποκαλυφθεί το ψέμα που είχε πει στο παρελθόν.    

Ο κύκλος λοιπόν ξεκινά με ένα ψέμα. Μετά στην παρέα μπαίνει το στρες και μετά και άλλο ψέμα για να καλύψει το πρώτο και ακολουθεί περισσότερο στρες κοκ. Για τη διατήρηση λοιπόν καλής υγείας, σε έναν κόσμο γεμάτο ψέματα, πρέπει να κοπεί ακριβώς αυτό. Το ψέμα


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: