Σάββατο, 18 Αυγούστου 2012

Γιατί το διάβασμα ωφελεί τα παιδιά μας

undefinedΣυνέχεια ακούμε το πόσο σημαντικό είναι να διαβάζουμε βιβλία στα παιδιά μας. Ξέρουμε ότι βοηθούν το παιδί να αναπτύξει την φαντασία του, αλλά και το λεκτικό του μέρος, ενώ μαθαίνει να συνδυάζει γεγονότα και να καταλήγει σε συμπεράσματα.

Στη συνέχεια αυτού του κειμένου παραθέτουμε μερικές συχνές ερωτήσεις των γονιών σχετικά με το διάβασμα και τις απαντήσεις τους.

Γιατί είναι τόσο σημαντικό να διαβάζουμε στα παιδιά μας;
Γιατί όταν τους διαβάζουμε, τα διδάσκουμε το πώς θα μιλάνε και θα σκέφτονται. Η έννοια του ακούω, κατανοώ, περιγράφω, είναι βασικά στην ανάπτυξη της γραπτής και της προφορικής επικοινωνίας. Επιπλέον τα διασκεδάζουμε, και τα εξοικειώνουμε με το διάβασμα, βοηθώντας τα να γίνουν ενσυνείδητοι αναγνώστες καθώς μεγαλώνουν.

Είναι αλήθεια ότι διαβάζει συστηματικά σε ένα παιδί τότε έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να μάθει διαβάζει και νωρίτερα;
Είναι αλήθεια ότι τα παιδιά στα οποία οι γονείς διάβαζαν από μικρή ηλικία, καταφέρνουν να μάθουν να διαβάζουν νωρίτερα.

Η διεθνής οδηγία μιλάει για τουλάχιστον 15λεπτο διάβασμα στα παιδιά;
Ναι! Σύμφωνα με τις συστάσεις της παγκόσμιας ιατρικής κοινότητας περίπου 15-20 λεπτά είναι ο ελάχιστος χρόνος ανάγνωσης. Μάλιστα, πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι ένα παιδί που του διαβάζουν και αργότερα διαβάζει το ίδιο, περί τα 20 λεπτά την ημέρα, τείνει να έχει καλύτερες επιδόσεις και στο σχολείο.

Πότε να σταματήσουμε να διαβάζουμε σε ένα παιδί;
Μόλις το παιδί καταφέρει να μάθει να διαβάζει και μπορεί να κάνει ανάγνωση μόνο του, του αγοράζουμε αρχικά βιβλία κατάλληλα για την ηλικία του και σταδιακά του εισάγουμε πιο «δύσκολα» βιβλία. Ωστόσο, αν στο παιδί αρέσουν ιστορίες που δεν μπορεί να διαβάσει, δεν παρατάμε την ανάγνωση, αλλά τη συνεχίζουμε, μέχρι το σημείο που το παιδί θα καταφέρει μόνο του να διαβάζει ό,τι επιθυμεί.

Πρέπει να δίνουν χρώμα στη φωνή μας όταν τους διαβάζουμε;
Ναι! Είναι πολύ βασικά να αλλάζουμε εκφράσεις και να γινόμαστε όσο πιο γλαφυροί γίνεται στις περιγραφές μας, γιατί έτσι τους διδάσκουμε το πώς πρέπει να αναγιγνώσκουν τα ίδια ένα κείμενο αργότερα στο σχολείο, όταν τους ζητηθεί να το διαβάσουν φωναχτά!

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: