Πέμπτη, 16 Αυγούστου 2012

Τι κάνουμε αν πατήσουμε αχινό ή δράκαινα

Αν κολυμπάτε σε θάλασσα που έχετε εντοπίσει την ύπαρξη αχινών, καλό θα είναι να είστε πιο προσεκτικοί, αποφεύγοντας τα επίμαχα σημεία και να προνοήσετε να φορέσετε στα παιδιά σας πλαστικά παπουτσάκια για τη θάλασσα, μια και αυτά δεν μπορούν να έχουν τη δική σας ικανότητα να αποφεύγουν τις… κακοτοπιές.

Αν παρ’ όλ’ αυτά, κάποιο μέλος της οικογένειάς σας, ή εσείς αυτοπροσώπως, πατήσετε αχινό, τότε θα πρέπει να βγείτε έξω από την θάλασσα, πατώντας όσο το δυνατόν λιγότερο το πόδι σας στο έδαφος, και να απλώσετε πάνω στο σημείο που εισχώρησαν τα αγκάθια του αχινού μία λιπαρή ουσία.

Ελαιόλαδα, baby oil ή ακόμα και το αντιηλιακό λάδι που θα έχουμε σίγουρα μαζί μας, ενδείκνυνται για να μαλακώσουν την περιοχή και να σας βοηθήσουν να βγάλετε με προσοχή τα αγκαθάκια από το δέρμα σας.

Μόλις τα βγάλουμε, καλό θα ήταν να βάλουμε λίγο αντισηπτικό ή οινόπνευμα στα σημείο, για να αποφευχθεί η πρόκληση μόλυνσης.

Η χρήση βελόνας θα πρέπει να αποφεύγεται γιατί μπορεί να τραυματίσουμε το δέρμα και να βάλουμε ακόμα πιο μέσα τα αγκάθια του αχινού.

Συνήθως, κάποιος πονάει πολύ όταν έχει πατήσει γερά επάνω σε αχινό και τα αγκάθια έχουν μπει βαθιά στην πατούσα.

Σε αυτή την περίπτωση, συνίσταται να επισκεφθεί κάποιο νοσοκομείο ή το πλησιέστερο ιατρικό κέντρο.

Σε γενικές γραμμές πάντως ο πόνος από τον αχινό είναι υποφερτός και όσα αγκάθια δεν βγουν, θα αποβληθούν τις επόμενες ημέρες από το δέρμα σας.

Γι’ αυτό μη σκάτε, απλά επιλέξτε μαλακά παπούτσια τις πρώτες ημέρες μετά το συμβάν για να μην ερεθίσετε κι άλλο την περιοχή.

Πηγή: mother.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: