Δευτέρα, 23 Ιουλίου 2012

Φάρμακο κατά της τριχόπτωσης ίσως μειώνει τη λίμπιντο

Τον περασμένο Απρίλιο, ο οργανισμός FDA προειδοποίησε πως τα φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά για τη θεραπεία της ανδρικής τριχόπτωσης (φαλάκρα), σχετίζονται με την υπερπλασία του προστάτη.

Τώρα, μια νέα μελέτη που δημοσιεύεται στο περιοδικό Sexual Medicine διαπιστώνει ότι, μπορεί να υπάρξουν σεξουαλικές παρενέργειες οι οποίες να σχετίζονται με τη φαρμακευτική αγωγή, όπως προβλήματα με τη λίμπιντο, την εκσπερμάτωση και τον οργασμό. Προβλήματα που ενδέχεται να διαρκέσουν ακόμα και αφού οι ασθενείς διακόψουν τη λήψη του φαρμάκου, για μήνες ή και χρόνια!

Στη μελέτη, ο Δρ Michael Irwig από το Πανεπιστήμιο George Washington και οι συνάδελφοί του, έθεσαν ερωτήσεις σε 54 άνδρες κάτω των 40 ετών, οι οποίοι ανέφεραν πως αντιμετωπίζουν παρενέργειες τρεις με τέσσερεις μήνες αφού είχαν διακόψει τη λήψη του φαρμάκου. Οι ασθενείς ανέφεραν μια σειρά από σεξουαλικά προβλήματα όπως στυτική δυσλειτουργία, χαμηλή λίμπιντο, προβλήματα οργασμού, συρρίκνωση των γεννητικών οργάνων, αλλά και πόνο στη συγκεκριμένη περιοχή. Μερικοί από τους ερωτηθέντες επεσήμαναν επίσης νευρολογικά προβλήματα, όπως κατάθλιψη, άγχος και γνωστική ασάφεια.

Για το 96% των ανδρών, τα σεξουαλικά προβλήματα διήρκεσαν περισσότερο από ένα χρόνο αφότου είχαν διακόψει τη χρήση του φαρμάκου, ενώ κανένας εκ των συμμετεχόντων στο ερωτηματολόγιο δεν είχε σεξουαλικά, ιατρικά ή ψυχιατρικά προβλήματα πριν από τη λήψη του φαρμάκου για την καταπολέμηση της φαλάκρας.

Το δείγμα της μελέτης ήταν μικρό και οι συγγραφείς της, αναγνωρίζουν πως μπορεί οι συμμετέχοντες να ήταν οι πιο αρνητικοί απέναντι στο φάρμακο. Ωστόσο, υποστηρίζουν ότι, τα ευρήματά τους μπορεί ενδεχομένως  να αναδεικνύουν σοβαρούς κινδύνους για τους άνδρες που κάνουν χρήση φιναστερίδης (η φαρμακευτική ουσία).

ο Δρ Irwig αναγνωρίζει το γεγονός ότι ο αριθμός των ανδρών που αντιμετωπίζουν μακροχρόνιες παρενέργειες από φιναστερίδη είναι μικρός, αν και η συχνότητα των σεξουαλικών ανεπιθύμητων ενεργειών σε κλινικές δοκιμές ήταν περίπου 2%, η συχνότητα εμφάνισης των επίμονων σεξουαλικών παρενεργειών είναι άγνωστη, αλλά πιθανώς μικρότερη από 0,1%.

Τόσο ο FDA, όσο και η παρασκευάστρια φαρμακευτική εταιρεία υποστηρίζουν ότι, η φιναστερίδη είναι ασφαλής και αποτελεσματική.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: