Δευτέρα, 16 Ιουλίου 2012

Σηκωθείτε! Μην κάθεστε

Αν ο χρόνος που σπαταλά κανείς καθήμενος σε μια καρέκλα, περιοριστεί στις 3 ώρες ημερησίως, θα μπορούσε έτσι απλά να προσθέσει δύο χρόνια επιπλέον στο προσδόκιμο επιβίωσής του, υπολογίζουν οι επιστήμονες.

Ομοίως, εάν περιοριστεί η καθημερινή τηλεθέαση σε δύο ώρες (η οποία εξαναγκάζει σε καθιστική στάση), θα μπορούσε να προσθέσει έως και 1,4 χρόνια ζωής σε έναν άνθρωπο, σύμφωνα με έκθεση για το ηλεκτρονικό περιοδικό BMJ Open.

Ο καθηγητής David Spiegelhalter, ειδικός από το Πανεπιστήμιο του Cambridge δήλωσε: «Φαίνεται πιθανό για τις μελλοντικές γενιές, πως εάν μετακινούνται λίγο περισσότερο από εμάς, τότε ενδεχομένως –κατά μέσο όρο- να ζουν και περισσότερο. Προς το παρόν βέβαια, πολλοί λίγοι από εμάς αφιερώνουν λιγότερες από 3 ώρες την ημέρα στο να κάθονται. Από μόνος του αυτός μοιάζει με έναν πολύ φιλόδοξο στόχο».

Στις μέρες μας υπάρχει μια γενικότερη ενθάρρυνση στο να ακολουθεί κανείς δραστηριότητες μέτριας αερόβιας άσκησης τουλάχιστον δύο με τρεις φορές την εβδομάδα, ώστε να ενδυναμώνονται οι μύες και να ενισχύεται η αντοχή του αθλούμενου ατόμου. Παρόλα αυτά το καθημερινό καθιστικό πρόγραμμα, αποτελεί το μεγαλύτερο μέρος της ζωής ενός σύγχρονου ατόμου, γεγονός καθόλου ενθαρρυντικό για την υγεία του.

Αρκετές μελέτες έχουν συνδυάσει την καθιστική ζωή με παθήσεις όπως είναι ο διαβήτης, πολλές μορφές καρκίνου και οι καρδιακές παθήσεις καθώς και ο συνολικά αυξημένος κίνδυνος θανάτου.

Αφήστε λοιπόν τις καρέκλες και τους καναπέδες και κάντε αυτό που σας αρέσει περισσότερο  για να αθληθείτε: περπατήστε, κάντε ποδήλατο, κολυμπήστε. Απλά μην κάθεστε!


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: