Τετάρτη, 11 Ιουλίου 2012

Τα θαλασσινά προστατεύουν από καρδιακή προσβολή

Αν συμπεριλάβετε τα θαλασσινά στην εβδομαδιαία διατροφή σας, μπορείτε να μειώσετε κατά το ήμισυ τις πιθανότητες ενός επεισοδίου καρδιακής προσβολής. Οι γαρίδες, τα καβούρια, τα καλαμαράκια και τα χταπόδια έχουν εξίσου πολλές βιταμίνες, μέταλλα και ιχθυέλαια όπως ψάρια σαν τον σολομό και τον μπακαλιάρο. Περιέχουν ωμέγα – 3 λιπαρά οξέα, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν σημαντικά την υγεία της καρδιάς.

Αν και τα θαλασσινά περιέχουν χοληστερόλη, είναι στην πραγματικότητα τρόφιμα με χαμηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα λίπη –το είδος που συναντάμε στο τυρί, το κόκκινο κρέας και το έτοιμο φαγητό- τα οποία αυξάνουν τα επίπεδα κακής χοληστερόλης στο σώμα. Έτσι, τα θαλασσινά είναι ίσως απίθανο να έχουν σημαντική επίδραση στη χοληστερόλη στο αίμα.

Ο Εθνικός Οργανισμός Υγείας της Μεγάλης Βρετανίας προειδοποιεί πως, ωμά θαλασσινά πρέπει να μην καταναλώνονται από εγκυμονούσες, για την αποφυγή δηλητηριάσεων, ενώ συνιστά στους αγοραστές να προτιμούν τα φρέσκα από τα κατεψυγμένα, αφού τα δεύτερα ενδέχεται να περιέχουν περισσότερο νάτριο.

Παρακάτω μπορεί κανείς να δει τι περιέχουν κάποια από τα πιο αγαπημένα ελληνικά θαλασσινά:

Καλαμαράκια
Αποτελούν πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών, ενώ περιέχουν ωμέγα-3, χαλκό, ψευδάργυρο, βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ιώδιο. Δεν έχουν πολλές θερμίδες (εκτός και αν γίνουν τηγανητά) και βοηθούν στην ανακούφιση από ημικρανίες. Παράλληλα το φώσφορο βοηθά στην απορρόφηση ασβεστίου από τα οστά και τα δόντια.

Γαρίδες και καραβίδες
Περιέχουν πολύ ψευδάργυρο, ιώδιο και σελήνιο, αλλά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χοληστερόλη, λίγα λιπαρά και λίγες θερμίδες. Οι φρέσκες έχουν εξαιρετικά υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β12, ενώ οι κατεψυγμένες έχουν πολύ αλάτι.

Χταπόδι
Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, κάλιο και σελήνιο. Επίσης, έχει πολύ σίδηρο και ταυρίνη, ένα αμινοξύ που βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης από τα αιμοφόρα αγγεία, ενώ μπορεί να φανεί βοηθητικό στην πρόληψη καρδιακών νοσημάτων. Επίσης, έχει κατευναστική επίδραση στο νευρικό σύστημα

Μύδια
Έχουν σελήνιο, σίδηρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Α, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιώδιο και ψευδάργυρο, καθώς και τα υψηλότερα επίπεδα από όλα τα υπόλοιπα όστρακα σε ωμέγα-3 λιπαρά.

Στρείδια
Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες, ψευδάργυρο (ο οποίος υποστηρίζει την αναπαραγωγή και τη σεξουαλική λειτουργία, ιδιαίτερα στους άντρες), μεγάλη ποικιλία βιταμινών Α, C, Β12, ασβέστιο και ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, αλλά έχουν λίγη περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. Έχουν μεγάλες ποσότητες του αμινοξέος τυροσίνη, η οποία βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και ρυθμίζει τα επίπεδα του άγχους –εξ ου και οι τεκμηριωμένες αφροδισιακές ιδιότητες! Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνεται στην προέλευσή τους και στο πόσο φρέσκα είναι.

Χτένια
Είναι μεγάλη πηγή πρωτεϊνών και ωμέγα-3, σχεδόν δεν έχουν καθόλου κορεσμένα λιπαρά, έχουν βιταμίνες του συμπλέγματος Β, μαγνήσιο και κάλιο. Έχουν λίγες θερμίδες.


Πηγή: 

Δεν υπάρχουν σχόλια: