Πέμπτη, 5 Ιουλίου 2012

Ο καφές προστατεύει την καρδιά

Δύο φλιτζάνια καφέ την ημέρα μπορούν να μειώσουν δραματικά τον κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας, λένε οι ερευνητές.

Αν και επισημαίνεται ο προστατευτικός ρόλος του καφέ σε σχέση με την καρδιά, υπάρχει παράλληλα και μια σημαντική προειδοποίηση που αναφέρει ότι, η υπερβολική κατανάλωσή του -πέντε φλιτζάνια - μπορεί να έχει τα αντίθετα αποτελέσματα, αυξάνοντας  τις πιθανότητες καρδιολογικών προβλημάτων.

Ως εκ τούτου, άνθρωποι που καταναλώνουν 9 ή και 10 ποτήρια καφέ ημερησίως, θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο απέναντι σε σοβαρές χρόνιες ασθένειες και πρόωρο θάνατο.

Ο επικεφαλής της έρευνας, Δρ Murray Mittleman, από το Ιατρικό Κέντρο Beth Israel Deaconess των USA, δήλωσε: «Ενώ υπάρχει μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση πως η τακτική κατανάλωση καφέ μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία της καρδιάς, η έρευνά μας δείχνει ακριβώς το αντίθετο.»

«Βρήκαμε πως η μέτρια κατανάλωση, την οποία ορίσαμε περί τα δύο φλιτζάνια την ημέρα, μπορεί πραγματικά να προστατεύσει από καρδιακή ανεπάρκεια σε ποσοστό περίπου 11%! Από την άλλη, η υπερβολική κατανάλωση των πέντε και παραπάνω φλιτζανιών, δεν αποφέρει κανένα όφελος, ενώ παράλληλα μπορεί για κάποια άτομα να αποβεί πολύ επικίνδυνη.»

«Όπως με τόσα άλλα πράγματα στη ζωή, η μετριοπάθεια φαίνεται να είναι το κλειδί και σε αυτή την περίπτωση», δηλώνει ο ερευνητής.

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει πως η κατανάλωση καφέ μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, ενώ προστατεύει και από τη νόσο του Αλτσχάιμερ.


Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: