Τρίτη, 26 Ιουνίου 2012

Το τσάι συνδέεται με τον καρκίνο του προστάτ

Τα αποτελέσματα μελέτης που έγινε στη Σκωτία, έχουν συνδέσει τη μεγάλη κατανάλωση τσαγιού με την αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του προστάτη. Διαπιστώθηκε πως, οι άνδρες οι οποίοι πίνουν, τουλάχιστον, επτά φλιτζάνια τσάι την ημέρα, έχουν 50% περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης της εν λόγω ασθένειας, σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν καθόλου τσάι.

Οι αναφορές που γίνονται στην έρευνα, αφορούν το μαύρο και όχι το πράσινο τσάι, ενώ συνήθειες όπως η προσθήκη ζάχαρης ή γάλακτος στο ρόφημα, δεν ελήφθησαν υπόψη των επιστημόνων.

Σύμφωνα λοιπόν με τα αποτελέσματα, το 6,4% αυτών που κατανάλωναν τουλάχιστον επτά φλιτζάνια τσάι την ημέρα, ανέπτυξαν καρκίνο του προστάτη, σε σύγκριση με το χαμηλότερο ποσοστό 4,6% εκείνων που έπιναν τρία φλιτζάνια το πολύ.

Λαμβάνοντας υπόψη την ηλικία, τον τρόπο ζωής και την κατάσταση της υγείας των συμμετεχόντων, οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα πως, οι καταναλωτές τσαγιού είχαν 50% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.

Ωστόσο, τόνισαν ότι «χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να προσδιοριστούν οι βασικοί βιολογικοί μηχανισμοί που συνδέονται με την κατάσταση αυτή. Δεν αποδεικνύεται σχέση αιτίου και αιτιατού μεταξύ της κατανάλωσης τσαγιού και του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου με αυτή τη μελέτη. Ενδεχομένως να παίζουν και άλλοι παράγοντες ρόλο, όπως είναι για παράδειγμα το στρες».

Η μελέτη έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό «Διατροφή και Καρκίνος» (Nutrition and Cancer Journal), φέρει τον τίτλο: «Tea Consumption and the Risk of Overall and Grade Specific Prostate Cancer: A Large Prospective Cohort Study of Scottish Men», επικεφαλής της ήταν ο Δρ Kashif Shafique, από το Ινστιτούτο Υγείας και Ευεξίας του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης, και τα αποτελέσματά της βασίζονται σε 6016 άνδρες εθελοντές.Πηγή: www.capitalhealth.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: