Τρίτη, 19 Ιουνίου 2012

Το στρες αποχρωματίζει το δέρμα

Λίγοι είναι εκείνοι που θα πίστευαν πως, ένα μεγάλο στρεσογόνο γεγονός, θα μπορούσε όχι μόνο να αποχρωματίσει μερικά σημεία του δέρματος, αλλά η βλάβη να παραμείνει μόνιμη.

Σε κάποιες περιπτώσει έντονου στρες, υπάρχει η πιθανότητα το άτομο να αναπτύξει λεύκη, μια ανίατη –εφόρου ζωής- ασθένεια, που προκαλεί ανώμαλη απώλεια του χρώματος του δέρματος.

Εκτιμάται ότι 45 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως υποφέρουν από λεύκη και φαίνεται να προσβάλει άτομα τόσο από στην Ευρώπη, όσο και στην Ασία ή την Αφρική, ενώ η μέση ηλικία έναρξης της νόσου είναι περίπου τα 20 έτη, χωρίς κάποια διάκριση ανάμεσα στα δύο φύλα.

Η λεύκη είναι μια αυτοάνοση νόσος, όπου το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, κατά μια έννοια, επιτίθεται στον εαυτό του και στη συγκεκριμένη περίπτωση, στα κύτταρα εκείνα που παράγουν τη χρωστική ουσία μελανίνη, η οποία δίνει στο δέρμα το χρώμα του και το προστατεύει από τα ηλιακά εγκαύματα.

Μπορεί να εμφανισθεί οπουδήποτε στο σώμα και κάποιες φορές παρουσιάζεται με συμμετρικά μπαλώματα σε χέρια ή πόδια του ατόμου. Επίσης, μπορεί να αφαιρέσει χρωστική ουσία και από τα μαλλιά, ασπρίζοντάς τα σε ηλικία που κανονικά δεν θα το περίμενε κανείς.

Η κατάσταση είναι γενετική, αλλά μπορεί επίσης να προκληθεί από άγχος, δερματικές βλάβες, σοβαρό ηλιακό έγκαυμα, τσιμπήματα εντόμων σε ευαίσθητα άτομα ή από έκθεση σε χημικές ουσίες. Αν και δεν είναι απειλητική για τη ζωή, έχει σημαντικό ψυχολογικό αντίκτυπο στον ασθενή.

Παρά τον μεγάλο αριθμό των πασχόντων, δεν υπάρχει κάποια αποτελεσματική θεραπεία για τη νόσο, εκτός από τις κρέμες με κορτιζόνη, οι οποίες αμβλύνουν την κατάσταση για ορισμένους ανθρώπους, μέσω ενός μηχανισμού που ακόμα δεν έχουν κατανοήσει οι επιστήμονες.

Ωστόσο, η χρόνια χρήση τέτοιων σκευασμάτων, θα μπορούσε να οδηγήσει σε λέπτυνση του δέρματος, κάνοντας περισσότερη ζημιά τελικά. Η εναλλακτική λύση (μέχρι σήμερα) είναι, η τακτική έκθεση σε υπεριώδη ακτινοβολία, συγκεκριμένου μήκους κύματος.

Ερευνητές έχουν αναπτύξει ένα νέο φάρμακο, το οποίο βασίζεται σε μια ένωση που μιμείται τη δράση της ορμόνης των μελανοκυττάρων, που εμπλέκεται στην παραγωγή της χρωστικής ουσίας του δέρματος. Το φάρμακο, που θα χορηγείται ως εμφύτευμα περίπου στο μέγεθος ενός κόκκου ρυζιού, τοποθετείται κάτω από το δέρμα 3-4 φορές το χρόνο.

Οι μελετητές σε ΗΠΑ, Γαλλία, Γερμανία και Ιταλία, είναι αισιόδοξοι και θεωρούν πως βρίσκονται στα πρόθυρα μιας νέας επαναστατικής μεθόδου για τη θεραπεία της λεύκης.

Περεταίρω μελέτες κρίνονται απαραίτητες.

Πηγή: www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: